Gå direkt till innehåll
Höga Kusten på väg mot än grönare stigar

Blogginlägg -

Höga Kusten på väg mot än grönare stigar

Små saker kan göra stora skillnader. I Höga Kusten har vi påbörjat resan mot att bli en mer attraktiv, hållbar och tillgänglig plats dit allt fler längtar. Ja, så står det i Höga Kustens strategi för 2030. Med vad betyder det egentligen? Jo, bland annat att vi ska vara en koldioxidneutral destination till samma år. För att vara en attraktiv destination måste vi också utveckla platsen med omtanke. Det gör vi bäst tillsammans. Alla som jobbar med besöksnäringen i Höga Kusten har en förståelse och respekt för vårt arv och den plats vi bor på. Kommande generationer ska få uppleva och njuta av naturen på samma sätt som vi – och med ett antal strategiska satsningar är vi på väg mot än grönare Höga Kusten-stigar.

Höga Kusten Destinationsutveckling är sedan ett par veckor tillbaka medlem i det internationella nätverket för hållbar turism: Global Sustainable Tourism Council, förkortat GSTC. Medlemmarna i detta globala närverk är offentliga och privata aktörer över hela världen som arbetar tillsammans för hållbar turism ur alla aspekter: miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

– På initiativ av bland andra FN bildades GSTC som idag upprättar och förvaltar globala standarder och kriterier för hållbar turism. Höga Kusten har gått med i nätverket för att vi ser vikten av att tillsammans med andra leda branschens utveckling i rätt riktning. Vi ser även en fördel i att få kontakt med fler som delar vår vilja att utveckla platser på ett långsiktigt sätt och känner en styrka i att både kunna lära av andra som gått före och dela vidare till dem som kommer efter, säger Joel Libell, strategisk utvecklare inom hållbarhet på Höga Kusten Destinationsutveckling.

Läs mer om GSTC och vårt medlemskap

Få bättre koll på din resa med klimatberäknaren

Vi hälsar alla våra besökare välkomna att följa med på vår resa mot grönare stigar. För att underlätta för dig som besökare eller lokalbo att göra medvetna val kring din resa finns det numera en klimatberäknare på hogakusten.com. Fyll i den ort du vill resa till och från samt övriga val och uppgifter. Ett klick senare får du en bild av de olika resevalens klimatpåverkan och vilka alternativ som finns.

– Många resenärer är väldigt medvetna idag och vi vill underlätta för dem att få en bild av hur olika alternativ påverkar. Att få den bilden redan i planeringsstadiet tror jag är uppskattat hos en stor andel av våra besökare. Vi bjuder helt enkelt in alla att vara en del av Höga Kustens utveckling framåt, förklarar Joel.

Klimatberäknaren med tillhörande faktasidor är forskningsbaserad och tillhandahålls av nätverket Klimatsmarta semestrar med koppling till både Göteborgs universitet och Chalmers.

Klick här för att klimatberäkna din kommande resa till Höga Kusten

Ämnen

Regioner

Kontakter

Joel Libell

Joel Libell

Strateg, naturturism och hållbarhet 070-362 22 09