Gå direkt till innehåll
Tack för allt vi tillsammans åstadkommit i Höga Kusten!

Blogginlägg -

Tack för allt vi tillsammans åstadkommit i Höga Kusten!

Det är med stor stolthet, glädje och en aning vemod jag skriver dessa rader. Den resa vi i Höga Kusten tillsammans har påbörjat har varit en av mina livs bästa resor.

När vi startade 2012 hade jag och mina kollegor en stor tro och stark kärlek till Höga Kusten. Vi visste att om vi fyra kommuner samarbetar, tänker bortom kommungränser, kan Höga Kusten lyftas till höga höjder. Intresset för vårt unika världsarv fanns där – nu gällde det bara att jobba strategiskt, hållbart och framförallt tillsammans. Målet var tydligt: att skapa en destination med attraktionskraft i internationell klass. Vägen dit har varit och är stundtals glasklar. Stundtals oprövad. 

Jag känner en stolthet över att vi fick förtroendet att våga ta steget till att göra större förändringar och utveckla vårt gemensamma område. Förändringar som på sikt skulle generera mer pengar till besöksnäringen i Höga Kusten. Just samverkan mellan vårt kommunala bolag och det näringsägda Höga Kusten Turism ser jag som en av framgångsfaktorerna. Ett samarbete som vi också blev nominerad till Stora Turismpriset för 2017. Genom vår gemensamma turistservice vågade vi också vara i framkant, vi tordes möta besökaren på dennes villkor via digitala verktyg, InfoPoints och där besökarna själva är. Många destinationer runt om i Sverige sneglar på oss och inspireras av vår resa. Ett starkt varumärkesarbete har lagt grunden och gett oss bra verktyg och kunskap – men framförallt är vi väldigt många som älskar denna plats!

Jag har alltid varit en lagspelare och jag tror starkt på att det är just tillsammans som vi skapar förändring. Under dessa år har nya etableringar bildats, välkända evenemang har valt att lägga sina event i destinationen och varumärket Höga Kusten har växt sig allt starkare. Idag är vi en av Sveriges snabbast växande destinationer och svensk press jämför oss med destinationer som Island. Från 2010 till 2017 ökade de kommersiella gästnätterna med 42 procent eller närmare 160 000 gästnätter.

Varje dag har det varit en glädje att gå till jobbet och det är mycket tack vare er – alla fina människor som arbetar så hårt för den plats som ligger oss så varmt om hjärtat. Det finns fortfarande många utmaningar att jobba vidare på, men vi står starka inför framtiden. Det är med stor glädje som jag lämnar över stafettpinnen till Mia Karlsson, som jag vet kommer att fortsätta göra Höga Kusten ännu mera attraktiv.

Lycka till allihopa och ett varmt tack!

Peter Holmqvist

tidigare VD på Höga Kusten Destinationsutveckling

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05