Gå direkt till innehåll
VÄLKOMMEN 2023 - året då vi tar Höga Kusten - en nivå till !

Blogginlägg -

VÄLKOMMEN 2023 - året då vi tar Höga Kusten - en nivå till !

Vill börja med att tacka alla – ja alla NI – för det fantastiska ambassadörskapet som vi tillsammans visar för den plats som vi här i Höga Kusten har förmånen att få kalla hemma.

Häggdånger, Anundsjö, Näsåker eller Docksta – alla dessa platser (och många många fler) fyller tillsammans vårt varumärke, som är starkare än någonsin. 2022 var året då vi tog fram Höga Kusten-löftet!

2022 var också året då vi aktivt började göra verksamhetsplaner som strävar mot målen i Strategi 2030! Höga Kusten ska vara en attraktiv, tillgänglig och hållbar plats dit alltfler längtar! Tillsammans med övriga parter i utvecklingsarbetet; de fyra kommunerna, RVN, Länsstyrelsen med flera jobbar vi mot de tydligt utpekade målen:

  • 2030 har vi nått en fördubblad turistisk omsättning – årets alla månader
  • 2030 är vi en koldioxidneutral destination
  • 2030 är lokalborna våra främsta ambassadörer
  • 2030 uppfattas Höga Kusten som internationell toppklass

2022 är året då vi slår ALL TIME HIGH rekord på gästnätter – med bred marginal. Och det vågar vi säga trots att siffrorna inte har kommit för november och december än. Det tidigare rekordåret 2019 års siffror har redan passerats – och logiintäkterna har ökat med ca 60 miljoner mot 2019!

Pandemin har satt sina spår i besöksnäringen – så även hos oss. Höga Kustens varumärke och erbjudande har aldrig varit så starkt. En längtan ut i naturen – med upplevelser som är äkta och stärker oss, är än mer eftertraktade. Undersökningen Resa i Sverige (7000 respondenter) visar att Höga Kusten är den destination i Sverige som mest överträffar förväntningarna – och som upplevs som mest trygg och säker. En parameter som blir än mer viktig i dagens oroliga värld.

Vad mer har hänt under 2022 som kommer påverka oss framåt? Här kommer ett axplock!

  • Spadtaget är taget av ca 100 Härnösandsbor till nya Hernö Gin hotell! Vilken glädjens dag när Jon Hillgren tillsammans med andra tog det historiska första spadtaget – ett nytt destinationshotell är på gång, samtidigt som Hernö Gin utökar sin verksamhet i Sverige. Förutom Hernö Gin Bar i Stockholm, öppnar de även upp i Göteborg under 2023 !
  • High Coast Distillery introducerades på Nasdaq börsen – stort, och otroligt varumärkesstärkande för vårt område !
  • Krall Entertainment tar över Skule Naturscen. Årets konsertplats i Sverige 2019 har fått nya ägare – vilket öppnar upp för Fredrik Wedin att satsa än mer på sina andra verksamheter, i Veåsand och i Lövvik.
  • Evenemangen i Höga Kusten öppnades upp – och Urkult välkomnade återigen människor från hela världen till Näsåker. Lastbilsträffen i Ramsele slog besöksrekord med råge med sina ca 18000 besökare helgen i september. En ny mässa – Höga Kusten Game Fair drogs i gång uppe i Moliden. Författarfestivaler, konserter, idrottsevenemang – ja, återigen välkomnar vi människor till Höga Kusten med öppna armar, med ett värdskap som är en av våra absoluta Unique selling points.
  • Vinter i Höga Kusten börjar ta plats. Vinterfest på Gällstasjön, Höga Kusten Pondhockey samt fantastiska skidspår och vintervandringar runt om i området. Vecka 8 och 9 var fullbokade på våra vinteranläggningar i Sollefteå och Solberg.

Besöksnäringen växer, och vi från Höga Kusten Destinationsutveckling ser framemot den attitydmätning som gjorts i slutet på 2022 - bland oss som bor och verkar här – hur påverkas vi ?

Vårt område präglas av oss som bor och verkar här – och det har sällan varit så hög efterfrågan på människor som ska vara delaktiga i den utvecklingen. Näringslivet i Höga Kusten är på stark frammarsch – och alla branscher och företag söker kompetenta och talangfulla personer.

För att vara med i den tävlingen behöver vi en attraktiv plats att erbjuda nyinflyttade – och här kan besöksnäringen vara ett viktigt verktyg! Tillsammans kommer vi att lyckas – för det är tillsammans vi blir starka!

Vi på Höga Kusten Destinationsutveckling vill tacka för ett intensivt men fantastiskt roligt 2022, vi ser framemot 2023 – året då vi tillsammans med er lyfter Höga Kusten en nivå till !

// Mia och resten av gänget på HK Dest

Ämnen

Regioner