Gå direkt till innehåll

Nyhet -

En av Sveriges största campingkedjor vill satsa i Härnösand och Höga Kusten

First Camp, en av Sveriges största campingkedjor, får chansen att bygga Höga Kustens nya friluftsdestination med camping och aktiviteter vid Smitingens havsbad. – First Camps planer stämmer väldigt väl överens med vår vision för Smitingen, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.

First Camp har 15 stora campingar från Danmark i söder till Luleå i norr, bland annat Mölle och Torekov i Skåne, Tylösand i Halmstad, Kolmården utanför Norrköping och Nydala i Umeå. Nu planerar företaget för en camping på Smitingen med modernt boende, spännande aktiviteter och fantastiska naturupplevelser. I planen finns bland annat 250 husvagnsplatser, 30 stugor, restaurang och serviceinrättning.

– Vi har spanat på Härnösand och Höga Kusten en längre tid och äntligen har vi hittat hem i Höga Kusten och befäster därmed vår position som Norrlandskustens främsta campingaktör. Att bygga en helt ny destination kräver stora investeringar, och vi tror verkligen på detta! För våra gäster från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland kommer detta bli en ny favorit, säger Unni Åström, vd för First Camp.

Det var i maj som Härnösands kommun gick ut och sökte aktörer för att bygga och driva en camping på Smitingen. Flera intresseanmälningar kom in och bland dem valdes First Camp ut. Företaget föreslås nu få en så kallad markanvisning som innebär ensamrätt i två års tid att utreda förutsättningarna för en ny campinganläggning.Och det ska bli en hållbar satsning. Alla First Camps destinationer är certifierade eller genomgår certifiering för miljömärkningen Green Key.

– Alla våra lägen kräver att vi vårdar och tar hänsyn till platsen, eftersom vi faktiskt alltid verkar i naturen. Vi månar alltid om att bevara det vi fått till låns, så att det finns kvar för kommande generationer. Smitingen är en orörd pärla som vi självklart kommer att förädla med stor omtanke. Att vi får möjlighet att ge fler tillgång till en av Sveriges vackraste naturmiljöer är en ynnest, säger Unni Åström.

Boenden – en viktig del i satsningen på att stärka den växande besöksnäringen

– Hela Höga Kusten är i stort behov av fler anläggningar av den här typen för att vi ska kunna locka ännu fler nationella och internationella besökare till destinationen, säger Peter Holmqvist, vd på Höga Kusten Destinationsutveckling. – Med fokus på natur och friluftsliv ligger också First Camps varumärke nära Höga Kustens och vi är jätteglada och positiva till satsningen.

Även Smitingens samfällighet, som organiserar stugägarna i närheten, är positiv till projektet.

– Vi som bor här älskar Smitingen och omgivningarna runt omkring. En camping här ute skulle göra att fler får ta del av det här fantastiska området. Vi har haft en första dialog med First Camp och det känns som att de är helt rätt för att utveckla vårt smultronställe med respekt, säger Leena Zarowiecki som är ordförande i samfälligheten.

– En camping på Smitingen har alla förutsättningar att lyckas, fortsätter Uno Jonsson. Här finns precis det som campingturister efterfrågar, direkt närhet till fantastisk natur och också nära till det övriga utbudet i Höga Kusten med till exempel Högakustenbron, Ulvön, Hemsö fästning, Hernö gin och High Coast Distillery. Dessutom finns det bra handel i närheten med både Härnösands stadskärna och köpcentret i Birsta, avslutar Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.

För mer information:

Peter Holmqvist, VD Höga Kusten Destinationsutveckling, 070-696 64 32.

Uno Jonsson, tillväxtchef Härnösands kommun, 070-648 25 11.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05