Gå direkt till innehåll
Hernö Gin ligger i en grönskande idyll i byn Dala utanför Härnösand. Årligen besöker tusentals besökare destilleriet för att uppleva platsen och ursprunget för Sveriges första renodlade gindestilleri.
Hernö Gin ligger i en grönskande idyll i byn Dala utanför Härnösand. Årligen besöker tusentals besökare destilleriet för att uppleva platsen och ursprunget för Sveriges första renodlade gindestilleri.

Nyhet -

Hernö Gin kan vinna Stora Turismpriset

– Det är jätteroligt att vi vunnit den regionala omröstningen och får representera Västnorrland. Jag är väldigt stolt över det här priset som jag delar tillsammans med mina fantastiska medarbetare, säger Emma Edfors, vd, Hernö Gin.

Det stod mellan Selånger Pilgrimscenter, Centralen Sundsvall och Hernö Gin. Tre kandidater som Region Västernorrland tillsammans med Höga Kusten Destinationsutveckling och Destination Sundsvall valt ut för att de alla bidrar till länets besöksnäring – och väl uppfyller de kriterier som Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism tagit fram. Under sommaren har en publikomröstning pågått där länets invånare haft möjlighet att rösta på sin favorit. Efter omröstningen står det nu klart att Hernö Gin kammade hem vinsten och får representera Västernorrland i den nationella tävlingen i december.

Entreprenörskap och stolthet över hembygden

I den natursköna byn Dala utanför Härnösand ligger Hernö Gin, Sveriges första renodlade gindestilleri. I handslagna kopparpannor skapas det gin som blivit utnämnt till världens bästa gin flera gånger om. Sedan starten 2011 har Hernö Gin drivits av passion, entreprenörskap och en stolthet över ursprunget och hembygden. Härnösand är och förblir huvudstaden, men 2021 öppnades också den första ”ambassaden” i Stockholm – Hernö Gin Bar – som blivit en välbesökt mötesplats för ginälskare och stolta Högakustenbor. Och resan fortsätter - första spadtaget på det egna hotellet i Härnösand är taget, ett hotell som lyfter hela Höga Kusten som destination och lockar än fler lokala, nationella och internationella besökare under årets alla dagar.

Innovativ utveckling krävs för vinst

För att vinna Stora Turismpriset måste de nominerade kunna visa att de bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. Dessutom ska de arbeta metodiskt och målmedvetet för att utveckla, sprida och dela kunskaper och för att utveckla en hållbar verksamhet.

– Årets representant har visat stort prov på mod och beslutsamhet samt har ett tydligt fokus på hållbarhetsarbetet inom företaget. Hernö Gin är en aktör som driver besöksnäringen i Västernorrland framåt och delar också med sig av sina erfarenheter till andra aktörer. Det är en destination i Västernorrland som arbetar metodiskt och ständigt utvecklar sin verksamhet, säger Linda Edlund, tillväxtstrateg, besöksnäring, Region Västernorrland.

  Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset, Årets ciceron och arbetar för att sprida kunskap till besöksnäringens aktörer. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län. Priset delas ut i Stockholm i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan den 6 december på Münchenbryggeriet.

  För mer information kontakta:

  Linda Edlund, tillväxtstrateg/besöksnäringsansvarig Region Västernorrland, 072-225 75 42 eller Linda.edlund1@rvn.se.

  Emma Edfors, vd Hernö Gin, 072-716 90 58 eller emma@hernogin.com


  Ämnen

  Regioner