Gå direkt till innehåll
Efter Forum för Naturturism arrangeras en visningsresa av Höga Kusten med fokus på natur- och kulturupplevelser.
Efter Forum för Naturturism arrangeras en visningsresa av Höga Kusten med fokus på natur- och kulturupplevelser.

Nyhet -

Höga Kusten bjuder in till Forum för Naturturism

Nästa vecka välkomnar Höga Kusten ett 80-tal deltagare till Forum för Naturturism. En årlig branschträff för besöksnäringsföretag inom natur-, eko- och kulturturism, en eftertraktad bransch när allt fler efterfrågar hållbara, genuina naturupplevelser. Årets tema är naturturism i skyddad natur och programmet bjuder på både lokala och nationella föreläsare.

Forum för Naturturism pågår den 7-8 november i FriluftsByn, Höga Kusten. I år arrangeras Forum av Naturturismföretagen tillsammans med Höga Kusten Destinationsutveckling, Höga Kusten Turism och Region Västernorrland.

– Vi är väldigt glada att Höga Kusten står värd för eventet som lockar besöksnäringsföretag och destinationer från hela Sverige, säger Maria Lundkvist, verksamhetsledare för Höga Kusten Turistservice.


Aktuellt tema
I och med att naturturismföretagare ofta arbetar i skyddade miljöer är årets tema ”naturturism i skyddad natur” extra intressant för många av deltagarna.

– Naturturism och friluftsliv pågår i samma områden och med samma infrastruktur. Med en kunnig företagare inom naturturism kan man lotsa gäster till alternativa entréer, och man kan också lära gäster och skapa mer kunniga besökare. För oss är det viktigt att allt fler naturturismföretagare inser möjligheterna som finns att arbeta med skyddade områden, och också att företagen blir så professionella som möjligt i att skapa hållbara gästupplevelser, säger Camilla Jönsson, generalsekreterare i Naturturismföretagen.

En bred skara talare

Under Forum föreläser flera företagare och andra aktörer verksamma i Höga Kusten och övriga landet. Exempelvis berättar Torbjörn Engberg, enhetschef för Natur i Höga Kusten, Länsstyrelsen Västernorrland, om olika perspektiv på att arbeta i skyddad natur. Ett praktiskt exempel på det bjuder en mer långväga besökare, Petra Olsson, Aktivitets- och guideansvarig på Eriksberg Vilt & Natur Blekinge på.

– Det är en bra blandning av föreläsare och roligt också att vi har flera Höga Kusten-företagare som delar med sig av sina erfarenheter.

Sandra Itämaa, vd och en av grundarna till Härnö Outdoor Lodge, berättar om deras satsningar på matvandringar och Nicole Broekema, Glamping Höga Kusten, om hur det är att kvalitetsmärka sitt företag enligt Natures Best. Pelle Åbergsgården kommer att dela med sig av hur de arbetar med gästskap och knyter an till Höga Kustens arbete, berättar Maria.

Visningsresa – en bra möjlighet att visa upp Höga Kusten

En annan nyhet är att eventet kryddas av flera intressanta kringarrangemang före och efter Forum.

Lördag 4 till måndag 6 november arrangeras en första hjälpen utbildning med fokus på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Direkt efter att Forum avslutats på onsdagen den 8 november börjar en visningsresa av Höga Kusten.

– Tillsammans med Höga Kusten Turism har vi tagit fram ett program med fokus på natur- och kulturupplevelser i destinationen. Forum för Naturturism är ett mycket bra tillfälle att visa upp Höga Kusten och allt det vi erbjuder under hösten, avslutar Maria.

För mer information, kontakta gärna
Camilla Jönsson, Generalsekreterare Naturturismföretagen, camilla.jonsson@naturturismforetagen.se, +46 76 139 87 64

Maria Lundkvist, verksamhetsledare för Höga Kusten Turistservice, Höga Kusten Destinationsutveckling, maria@hkdest.se, +46 70-767 00 67

Vill du som journalist besöka Forum för naturturism eller någon av kringarrangemanget och/eller har några frågor om program, upplägg och övriga kontakter hör gärna av dig till:

Ulrica Dahlqvist, kommunikatör Naturturismföretagen; ulrica.dahlqvist@naturturismforetagen.se, +46 70 361 93 93


Mer information om talarna och programmet:

https://www.naturturismforetagen.se/natur-och-ekoturism/forum-for-naturturism/Ämnen

Kategorier

Regioner