Gå direkt till innehåll
 Höga Kustens friluftsliv når nya höjder

Nyhet -

Höga Kustens friluftsliv når nya höjder

Med en stark laguppställning och långsiktigt arbete så har Höga Kusten utvecklat ett rikt friluftsutbud under hela året. När Naturvårdsverket presenterar resultat för årets friluftskommuner så hittar vi samtliga fyra Höga Kusten kommuner bland de 34 bästa av Sveriges hela 290 kommuner, med både Örnsköldsvik på pallplats och Kramfors bland topp 10.

— Vi vet att friluftsliv är en av besökarnas främsta reseanledningar till Höga Kusten och Naturvårdsverkets ranking visar tydligt att samtliga av våra fyra kommuner i Höga Kusten prioriterar att satsa och utveckla området både för oss som bor här och för alla våra besökare, helt i linje med vår gemensamma besöksnäringsstrategi mot 2030, säger Joel Libell, strateg Höga Kusten Destinationsutveckling.

Friluftsliv är dock ingenting nytt i Höga Kusten. Här har människor varit ute i naturen ända sedan inlandsisen smälte bort och både det offentliga, det ideella och företag har tillsammans lagt grunden till dagens rika friluftsliv långt innan både kommunrankingar och besöksnäring tog fart. Ett tydligt exempel på detta är att den 13 mil långa Höga Kusten-leden nu firar 50 år. Under sina 50 år har leden sett sin omgivning förändras. Genom åren har både Skuleskogens nationalpark och flera naturreservat bildats, ledens landskap har blivit utsedd till världsarv, samhällena den passerar har både krympt och vuxit. Samtidigt har leden fortsatt bjuda många vandrare på fantastiska natur- och kulturupplevelser år efter år.

Vandringens Dag 

Den 10 september arrangerar Svenska Turistföreningen Vandringens Dag i Sverige och vad passar då bättre än att uppmärksamma Höga Kusten-ledens 50 år och samtidigt hylla en lång tradition av friluftsliv?

— Vi hoppas att många lokalbor och besökare kommer ge sig ut längst både Höga Kusten-leden och andra leder under Vandringens Dag och samtidigt passa på att njuta av den fantastiska höst som nu rullar in i Höga Kusten. 10 september är både ett tillfälle att fira ledens 50 år och sätta ut kompassriktningen för kommande 50 år av rikt friluftsliv i Höga Kusten! säger Joel Libell, strateg Höga Kusten Destinationsutveckling

Välkommen att fira Vandringens Dag och Höga Kusten-leden 50 år tillsammans med Svenska Turistföreningen Örnsköldsvik. Läs mer här: Vill du hellre uppleva Höga Kustens rika friluftsliv på egen hand, hittar du tipsen här:

Ämnen

Regioner

Kontakter

Joel Libell

Joel Libell

Strateg, naturturism och hållbarhet 070-362 22 09