Gå direkt till innehåll
Nu lanseras elbilskonceptet E-go i Örnsköldsvik och förhoppningsvis sprider sig möjligheten till hela destinationen.
Nu lanseras elbilskonceptet E-go i Örnsköldsvik och förhoppningsvis sprider sig möjligheten till hela destinationen.

Nyhet -

Ny möjlighet att resa hållbart i Höga Kusten

Från och med februari kan fler boende och besökare i Höga Kusten resa hållbart i kombination med kollektivtrafiken. En mobilitets- och bildelningstjänst som gör det möjligt att hyra nyckellösa elbilar på flera platser i Örnsköldsvik och förhoppningen är att möjligheten ska spridas i hela Höga Kusten.

Besöksnäringen i Höga Kusten har i sin strategi att vara helt koldioxidneutral till 2030. Det här är en satsning som ligger helt i linje med detta.

– Möjligheterna att resa till Höga Kusten är riktigt bra idag med ett brett och attraktivt utbud. När entreprenörer nu tillsammans erbjuder både smidiga och bra lösningar får destinationen ett ännu starkare erbjudande till besökare som reser utan egen bil. Nu hoppas vi att det får spridning så att hela Höga Kusten får en mer turistanpassad tillgänglighet i framtiden, säger Mia Karlsson, vd Höga Kusten Destinationsutveckling.

Bakom tjänsten står företaget E-go som har en tjänst för elbilar och det kan komma fler aktörer framöver i form av el-cyklar och elsparksyklar. Först ut är Örnsköldsvik där flygplatschefen Robert Gyllroth har varit drivande för att hitta en bra och hållbar transferlösning från flygplatsen.

– Tjänsten har möjliggjorts tack vare samarbete mellan oss, kommunen, näringslivet och besöksnäringen. Vi har länge arbetat för att göra det lättare och billigare med transfer till och från flygplatsen. Nu har vi hittat en lösning – som dessutom motsvarar våra krav på miljömässigt attraktiva marktransporter, säger han.

Uthyrningsföretaget är en av Höga Kusten Turism AB:S nyaste medlemmar och verksamhetsledaren Anna Hellgren är glad över att få med E-go som en aktör som kan hjälpa till att knyta ihop hela destinationen.

– Vi har sett hur de gör det enkelt för besökare och säsongarbetare att använda bil när det behövs ibland annat Åre och på Gotland och min förhoppning är att intresset och användandet blir så stort att det kan spridas över hela Höga Kusten. Tänk att ta tåget till Härnösand, hyra en bil, ställa den i Kramfors eller Ö-vik och ta tåget hem, säger hon.

From 1 februari finns laddstolpar för E-go på flygplatsen, liksom på hotellkedjorna Scandic, First och Elite samt i Paradisgaraget, där det handlar om två bilpoolplatser. Allt sköts via en app där bilen bokas, öppnas, betalas och låses.

Ämnen

Kategorier

Regioner