Gå direkt till innehåll
Sverige, och Höga Kusten söker VM i orientering!

Nyhet -

Sverige, och Höga Kusten söker VM i orientering!

Svensk Orientering har nu bestämt att det är Örnsköldsvik som blir sökande ort till VM 2027.

Superroligt! Det är dags för internationella mästerskap i orienteringslöpning i Sverige igen. Det har gått lång tid sedan JVM i Göteborg 2008 och VM i Strömstad 2016, säger Fredrik Ahnlén, ansvarig för ansökningsarbetet på Svenska Orienteringsförbundet.

Terrängen i Örnsköldsvik och Höga Kusten är välkänd och på många sätt unik där världsarvets natur både bjuder på fysiska utmaningar och höga tekniska utmaningar. I Örnsköldsvik ser man fram emot att kunna ta emot världens bästa orienterare.

Jätteroligt att vi är Sveriges kandidat till att arrangera VM. Örnsköldsvik och Höga Kusten är något vi är stolta över och vill visa upp för världen, säger Marlene Bolstad, evenemangsansvarig Örnsköldsviks kommun.

- Örnsköldsvik är en evenemangsstad, och näringen ser framemot att välkomna orienterare och publik från hela världen. Vi har övat och haft lyckade evenemang såsom J-18 VM i hockey och O-ringen tidigare, fortsätter Marlene.

  Tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet är det OK Nolaskogsarna tillsammans med Skogslöparna samt övriga orienteringsklubbar i Örnsköldsviks Kommun som står bakom ansökan till VM 2027. Detta tillsammans med Örnsköldsviks Kommun och Höga Kusten Destinationsutveckling AB.

  - Höga Kustens varumärke andas så mycket upplevelser i naturen, och vi ser framemot att få bjuda både publik och tävlande på internationell toppklass på evenemanget berättar Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling och fortsätter:

  - Tillsammans med näringen i hela Höga Kusten kommer vi även att paketera det som finns utanför orienteringsarenan. Där har vi erfarenheter från Oringen där bl a områdena kring Sollefteå, Kramfors och Härnösand fick fler besökare innan och efter evenemanget!

   Förutom VM statusen på tävlingarna kommer det att arrangeras publika tävlingar, vilket borgar för härligt många naturupplevelser ute i skogarna kring Örnsköldsvik. Vilka övriga länder som är med och konkurrerar om evenemanget är ännu inte känt, men till sommaren 2023 har det internationella orienteringsförbundet sagt att beslutet kommer. Vilka som får äran att arrangera VM 2027!

   Höga Kusten har det sista året sett en stor ökning av internationella besökare ( en ökning på 35 % sedan rekordåret 2019 ) - och ett evenemang såsom VM i orientering sätter området än mer på den internationella kartan. TV produktionen kommer spridas över ett 100 tals länder världen över, och vid senaste VM:et såg ca 400 000 svenskar via SVT när gulden bärgades hem till Sverige.

   Redan nu till sommaren får de svenska orienterarna packa väskan och bege sig till Höga Kusten. SM i långdistans arrangeras under sommaren 2023 av samma arrangörer som söker VM evenemanget. Och 2024, välkomnar vi unga orienterare från Sverige till Härnösand – då det är dags för USM tävlingar.


   Relaterade länkar

   Ämnen

   Regioner