Gå direkt till innehåll
Smitingens havsbad har stor potential för en camping bland annat tack vare dess fina läge med storslagna naturupplevelser och närhet till stadskärnan.
Smitingens havsbad har stor potential för en camping bland annat tack vare dess fina läge med storslagna naturupplevelser och närhet till stadskärnan.

Nyhet -

Unik möjlighet att utveckla en camping i Höga Kusten

Nu finns chansen att bygga och driva en camping på Smitingen. Härnösands kommun söker en entreprenör som vill vara med och förstärka och utveckla besöksnäringen i Höga Kusten.

En camping på Smitingen har länge varit ett önskemål, inte minst den senaste tiden då Höga Kusten har blivit allt hetare och vuxit för varje år.

− Camping har länge varit stort i Höga Kusten. Pandemin gjorde också att vår destination med naturen som USP växte sig starkare och många nya besökare har fått upp ögonen för vårt område, säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

Med Smitingens läge med en vacker natur mitt i ett naturreservat, närhet till stadskärnan och övriga besöksmål i Höga Kusten är området strategiskt bra och attraktivt för både besökare och lokalbor.

− Smitingen är vida känd för sin fina badstrand, men jag vill slå ett extra slag för den vackra naturen runt omkring med vandringsleder, berg, sjöar, klippor och grottor. Med rätt aktör finns det stora möjligheter att utveckla platsen och skapa reseanledningar under större delar av året. Under höststormarna en internationellt känd surfingarena och cyklisterna får sitt lystmäte i den utmanande naturen. Det är många som upplever att det bästa sättet att uppleva naturen, är att bo i den, menar Mia.

  Erfarenhet av naturområden

  Området är planlagt för camping sedan länge och marken där själva campingen ska ligga ägs av Härnösands kommun. Under hösten har kommunen köpt ett markområde i anslutning till campingområdet för infrastruktur och tekniska anläggningar. Kommunen har också köpt restaurangbyggnaden på stranden för att göra campingkonceptet så komplett som möjligt.

  Konsultföretaget Voodoo Associates har tidigare gjort en förstudie och skissat på några olika lösningar för campingen. Nu är ett så kallat tjänstekoncessionsavtal ute på upphandling där entreprenören mot en årlig summa får tillgång till marken och där bygger och driver en camping.

  − Det finns en enorm potential på Smitingen och det borde vara ett drömprojekt för många att få vara med och utveckla platsen. Nu vill vi hitta ett företag som ser den potentialen, kan branschen och har erfarenhet av verksamhet i naturområden, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.

  Anbudstiden pågår till och med 22 mars.

  Läs mer om projektet på harnosand.se/camping

  För mer information:

  Uno Jonsson, tillväxtchef Härnösands kommun, 070-648 25 11

  Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling, 070-360 24 05

  Ämnen

  Regioner