Gå direkt till innehåll
Våra lokala smaker ut i världen

Nyhet -

Våra lokala smaker ut i världen

Genom århundraden har vi hämtat inspiration till våra måltider från skogen, havet och jorden – vår unika smakpalett. Hur smakar det då? Det kommer vi att få svar på måndagen den 26 september då professionella kockar från våra två landskap möts i en maträttstävling.

Västernorrlands två unika landskap får nya officiella landskapsrätter under hösten. Tre matkreatörer från båda landskapen står redo att skapa sin unika rätt med förhoppningen om att få representera sitt landskap nationellt. En utvald jury utser det vinnande bidragen.

- Jag ser med spänning fram emot tävlingsdagen och förstås resultatet: två landskapsrätter som sätter våra landskap på kartan. Med denna satsning får resten av Sverige ta del av våra smaker och locka fler besökare till våra destinationer, säger landshövding Berit Högman som är juryns ordförande i tävlingen.

Samarbetar med restaurangskolor

Maträttstävlingen görs i samarbete med lokala restaurangskolor där en gymnasieelev kompletterar varje tävlingslag samt att maträtterna måste innehålla råvaror från minst en lokal producent.

Tävlingsdagen är på restaurangskolan i Härnösand och eleverna där hjälper till under dagen med att servera maträtterna och få praktisk erfarenhet i köken tillsammans med professionella kockar. Samarbetet med gymnasieskolorna är viktigt då vi behöver ny kompetens i branschen samt öka intresset för att arbeta inom besöksnäringen.

Lokala råvaror, en självklarhet

- Att inkludera lokalt producerade råvaror i maträtterna är en självklarhet. Vi är inte bara stolta över de fina produkter och råvaror som finns här, vi är också måna om att stärka och stötta lokala producenter. Det är viktigt för hela Västernorrland, för hållbar tillväxt och ökad självförsörjningsgrad, säger Berit Högman.

De vinnande maträtterna består av en trerätters servering och kommer att visas upp för resten av Sverige på Måltidens dag den 20 oktober som en del i att Stockholm är nominerat till Europas Gastronomiska huvudstad 2023. Initiativet kommer från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Landbruksakademin med en ambition att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige.

Tävlingsdeltagare:

Tävlingsdeltagare för Ångermanland och Höga Kusten:

 • Jimmy Lindström, Mjälloms Tunnbröd
 • Robin Melander, Björkudden Hotell & Restaurang
 • Tobias Andersson, Ulvö Hotell

Tävlingsdeltagare för Medelpad:

 • Thomas Ekdahl, Edvalls Guld
 • Kai Ahola, Mamma Augustas kök (Hotel Baltic)
 • Kenneth Sillman, Restaurang Lörudden

  Juryn består av:

  • Berit Högman, Landshövding Västernorrland
  • Erica Öhrbom, Värdskap, miljö och mat
  • Martin Sjölander, Ägare Restaurang Knut
  • Barbro Uhlin, Matkreatör

  Alla kockar/restauranger i Medelpad/Ångermanland har haft möjlighet att medverka i tävlingen som utlystes i början av sommaren med sista anmälningsdag 1 september.

  Tävlingsupplägget kring landskapsrätterna genomförs genom ett samarbete mellan Länsstyrelsen Västernorrland, Region Västernorrland, Destination Sundsvall och Höga Kusten Destinationsutveckling.

  Ämnen

  Regioner