Gå direkt till innehåll
2019 – ett nytt rekordår för turismen i Höga Kusten!

Pressmeddelande -

2019 – ett nytt rekordår för turismen i Höga Kusten!

Idag publiceras den officiella inkvarteringsstatistiken och i Höga Kusten är vi stolta att få redovisa ännu ett nytt rekord. Destinationen noterar totalt 636,497 gästnätter vilket motsvarar en ökning med 22% mot tidigare all time high.

Sedan 2010 har gästnätterna nu ökat med storslagna 66% vilket bekräftar varför Höga Kusten ofta i nationella sammanhang omtalas som ”Sveriges snabbast växande destination”.

Fler besöker Höga Kusten även utanför huvudsäsong.

”Vi är både glada och stolta över alla aktörers gemensamma framgångar, men i år är det extra roligt att se att våra insatser för att lyfta nya säsonger så som till exempel den i Höga Kusten så magiska hösten nu också bär frukt. Att 60% av ökningen inom camping-segmentet sker utanför huvudsäsong är särskilt glädjande.” säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

En analys av inkvarteringsstatistiken visar att gästnätterna på destinationens campinganläggningar ökar kraftigt redan i maj månad (+5.983), men även i september (+12.482) och oktober (+7.297). På helårsbasis ökar antalet övernattningar inom camping med hela +31,1% mot ifjol.

”För företagens lönsamhet är det viktigt att besökarna hittar till oss även utanför sommarmånaderna. Ett stärkt strategiskt samarbete mellan näringen och det offentliga, tillsammans med en större medial genomslagskraft har lockat fler besökare till Höga Kusten under 2019 än någonsin tidigare. För att fortsätta skörda framgångar även i framtiden är det nu extra viktigt att vi tillsammans fortsätter resan mot fler starka reseanledningar och attraktiva upplevelser i hela Höga Kusten-området. ” fortsätter Mia Karlsson.


Gästnätter Höga Kusten 2019*

Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping:  636,497 /  +87.850 / +16,1 %

-varav camping:                                            251,676 / +39,636 / +31,1 %

Källa: SCB/Tillväxtverket


Inkvarteringsstatistiken beskriver en del av turismen i Sverige och avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping.

Dagbesök, övernattningar i fritidshus, besök hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb som är viktiga delar av turismen ingår inte.


För mer information:

Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 360 24 05

Maarja Edman, Analysansvarig Höga Kusten Destinationsutveckling, 070 320 87 00 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Kontakter

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05