Gå direkt till innehåll
2021 – ett nytt rekordår för Höga Kusten

Pressmeddelande -

2021 – ett nytt rekordår för Höga Kusten

I dagarna publiceras den officiella inkvarteringsstatistiken och i Höga Kusten är vi stolta att få redovisa ännu ett nytt rekord. Destinationen noterar totalt 614 899 gästnätter vilket motsvarar en ökning med på ca 5 000 gästnätter mot all time året 2019.

De två senaste åren har varit skakiga och besöksnäringen har fått leva med en stor osäkerhet. Lyckligtvis har Höga Kustens erbjudande om en fantastisk natur lockat besökare och varit helt rätt i pandemitider. Besöksnäringen i Höga Kusten var ordentligt rustade inför fjolårets högsäsong och känslan under sommaren och stora delar av hösten var starkt positiv hos många av våra entreprenörer. Juli 2021 blev också en rekordmånad för destinationen.

– När vi nu tittar på siffrorna för 2021 är vi både glada och stolta över alla aktörers gemensamma framgångar. Höga Kustens entreprenörer har visat en stor flexibilitet och drivkraft och trots osäkra tider har de fortsatt att vässa sina erbjudanden utifrån rådande restriktioner. Extra roligt att se att våra insatser för att lyfta nya säsonger nu också bär frukt, säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.


Fler besöker Höga Kusten under hela året

– Trots att 2021 har varit ett pandemiår – ser vi dels att de utländska gästerna har börjat hitta tillbaka till oss – och att våra helårsöppna anläggningar har haft en höst/vinter-säsong med bättre beläggning än innan pandemin. Glädjande är också att logiintäkten per belagt rum har ökat, berättar Mia. 

–Ett långsiktigt hållbart destinationsutvecklingsarbete är nu extra viktigt för att vi som destination även i framtiden ska skörda framgångar. För företagens lönsamhet är det väsentligt att besökarna hittar till oss även utanför sommarmånaderna samt lämnar ifrån sig större intäkter. Tillsammans fortsätter vi resan mot fler starka reseanledningar fördelat på hela året och i hela destinationen, avslutar Mia Karlsson.

Gästnätter Höga Kusten 2021* gentemot 2020

Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping: 614,899 / +100,725 / +22 % - varav utländska 52 732 + 92,6%

– varav camping: 276,920 / +35,720 / +8 %

Källa: SCB/Tillväxtverket

Inkvarteringsstatistiken beskriver en del av turismen i Sverige och avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping. Dagbesök, övernattningar i fritidshus, besök hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb som är viktiga delar av turismen ingår inte.

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Kontakter

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05

Relaterat innehåll