Gå direkt till innehåll
Precis som i Sverige upplever Sydkorea en stark outdoortrend med många som på olika sätt vill njuta av naturen.
Precis som i Sverige upplever Sydkorea en stark outdoortrend med många som på olika sätt vill njuta av naturen.

Pressmeddelande -

Delegation på väg till Sydkorea – ”Nya möjligheter inom hotell och outdoor”

I dag reser Höga Kusten Destinationsutveckling och High Coast Invest till Sydkorea för att fortsätta det samarbete som inleddes i augusti. Då signerade hotelljätten Sono Group ett långsiktigt samarbetsavtal kring en stor satsning i Höga Kusten och Sundsvallsregionen.

– Vi för redan affärsdialoger med ett antal regionala företag tillsammans med Sono. Under resan kommer vi att få se och lära mer om Sonos hela erbjudande och deras olika koncept, för att bättre kunna matcha med våra svenska aktörer, säger Bengt Högberg, senior investeringsrådgivare på High Coast Invest.

Dialogen med det sydkoreanska Sono Group ledde fram till ett samarbetsavtal (MOU) med målet att etablera nya destinationshotell inom Höga Kusten och Sundsvallsregionen. Under nästa veckas besök i Sydkorea kommer den svenska delegationen att besöka ett urval av Sono Groups olika hotell och anläggningar för exempelvis golf och skidåkning. Tillsammans kommer parterna att utbyta kunskap, erfarenheter och diskutera vidare vilka delar av Sonos erbjudande som lämpar sig bäst utifrån ett europeiskt perspektiv.

Inledningsvis låg fokus mycket på Sono Groups unika husdjurskoncept, med hotell riktade mot att ge husdjur och deras ägare en unik och anpassad upplevelse. Under de fortsatta samtalen har satsningen breddats betydligt.

– Vi ser en rad nya möjligheter. Bland annat inom outdoorsegmentet, där både Sydkorea och Sverige upplever en stark trend med många som på olika sätt vill njuta av naturen, säger Mia Karlsson, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling. Vandring och cykling är två särskilt populära aktiviteter, där vi rent varumärkesmässigt är otroligt starka.

Ett tydligt tecken på denna trend, som också länkar samman Sydkorea med Höga Kusten, är att Fjällräven är ett av de allra mest kända svenska varumärkena i Sydkorea. Sono Group har även stor erfarenhet inom golf- och skidresorter, och vad gäller vinterturism ser man stora möjligheter i Höga Kusten och Sundsvallsregionen som båda har gott om familjevänliga skidanläggningar. Här finns närhet till de vidsträckta vidderna och aktiviteter som snöskovandring, hundspann och skidåkning både på längden och utför.

Satsningen i Höga Kusten och Sundsvalls-regionen är en del av Sono Groups etablering i Europa och Nordamerika. I portföljen finns förutom det unika husdjurskonceptet en rad andra typer av boenden, som exempelvis village hotels, en exklusivare variant av boende i egen stuga eller bungalow, och mindre brand hotels med tydligt tema.

– Vi har alla de rätta förutsättningarna för exempelvis ett mindre hotell med outdoortema, och utifrån dagens utbud vet vi att även villagekonceptet skulle kunna fungera här hos oss, säger Bengt Högberg.

Samarbetet handlar inte enbart om nyetablering. Målet för Sono Group är att kunna erbjuda skandinaviska och europeiska gäster känslan av unika lägereldsupplevelser, och då är även samarbeten med befintliga lokala aktörer intressant.

High Coast Invest och Sono Group har också hittat en rad potentiella samarbetsområden vid sidan av den rena turistnäringen, något som parterna kommer att diskutera vidare under besöket i Sydkorea. På schemat finns ett besök på Sono Industrial, det bolag inom Sono Group som står för utveckling och produktion av hållbara material och produkter för den egna hotellverksamheten.

– Förutom samarbeten inom besöksnäringen ser vi detta som en särskilt intressant affärsmöjlighet för företag i Sundsvalls-regionen. Det ligger helt i linje med våra ambitioner att locka hitta gröna hållbara etableringar, säger Anna Borggren på Destination Sundsvall.

Under senhösten kommer Sono Group att besöka regionen för att uppleva området på plats och fortsätta dialogen kring samarbeten och etableringar.

Kort om Sono Group: Den Sydkoreanska Daemyung Sono-koncernen grundades 1979 och bedriver verksamhet inom både industri och service, bland annat inom turism. Koncernen har 17 egna hotellanläggningar, 6 vattenparker och en skid-resort. År 2020 lanserades Sono Pet Club & Resorts med fokus på att göra även husdjurens vistelse tillsammans med sina ägarfamiljer till en upplevelse.

Mer om High Coast Invest: High Coast Invest ansvarar för det investeringsfrämjande arbetet i Västernorrland och är regional partner till Business Sweden. https://www.highcoastinvest.com/

Mer om Destination Sundsvall: Destination Sundsvall är ett samarbete mellan de tre kommunerna i Medelpad: Sundsvall, Timrå och Ånge. Samarbetet gör att vi har en enorm bredd när det gäller evenemang, sevärdheter, naturupplevelser och allt som rör ”bo, äta och göra”.

Mer info:

Mia Karlsson, mia@hkdest.se, +46 (0)70 360 24 05

Bengt Högberg, bengt@highcoastinvest.com, +46 (0)70 300 87 39

Anna Borggren, anna.borggren@sundsvall.se, +46(0) 70-602 04 56

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Relaterat innehåll