Gå direkt till innehåll
Ulvön - Bottenhavets pärla - är ett mycket populärt besöksmål bland besökare och lokalbor under sommarmånaderna.
Ulvön - Bottenhavets pärla - är ett mycket populärt besöksmål bland besökare och lokalbor under sommarmånaderna.

Pressmeddelande -

Gästnätterna i Höga Kusten fortsätter att öka – stark tillväxt av utländska besökare

Antalet gästnätter i Höga Kusten visar en fortsatt uppåtgående trend, enligt preliminär statistik från Tillväxtverket. – Det är fantastiskt att se att våra anläggningar fortsätter att öka även i år. Framför allt är det glädjande att de utländska besökarna blir fler, säger Mattias Peterson, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling.

I dagarna släppte Tillväxtverket de preliminära siffrorna för augusti och med det kan destinationen glädja sig åt en bra sommar. Höga Kusten noterar totalt 364 225 kommersiella gästnätter för juni, juli och augusti – en ökning med 5,1 % jämfört med förra sommaren och 12,2 % sedan 2019.

– En bra och stabil ökning. Tittar vi på närliggande destinationer ser vi att vissa har tappat något och andra har en viss ökning. Sverige som land visar en ökning på 1,3 % under sommarmånaderna, berättar Mattias.

Norge och Tyskland – två starka marknader

– Ännu mer glädjande är det när vi tittar på våra utländska besökare där antalet utländska gästnätter ökat med 22 % jämfört med förra årets sommarmånader. Detta är särskilt imponerande med tanke på att Sverige i stort sett visar ett tapp på -0,7 % på de utländska besökarna under samma period, fortsätter Mattias.

Den främsta internationella ökningen står vårt grannland i väst för: Norge ökar med hela 50,7 % jämfört med sommarmånaderna 2023 och Tyskland + 40,4 % jämfört med förra sommaren, följt av Finland.

– Norrmännen uppskattar vår prisvärda shopping, natur och campingplatser. Höga Kustens värdskap gör också avtryck. Destinationen har ett erkänt bra värdskap både bland företagarna, lokalbefolkningen och hos vår egen turistservice. Det är trevligt att semestra på ett ställe där man känner sig välkommen, menar Mattias.

Långsiktigt arbete ger resultat

Anna Hellgren är verksamhetsledare för näringsägda Höga Kusten Turism och menar att en förklaring till de positiva siffrorna är det långsiktiga arbetet.

– Det är glädjande att se att Höga Kustens popularitet håller i sig och att de utländska gästerna börjar hitta tillbaka efter pandemin. Våra företagare har jobbat hårt i sommar och det här är ett kvitto på att det långsiktiga arbetet ger resultat. Många har också kommit för att ta del av kulturupplevelser, inte minst Bygdespelet i Lövvik och konserterna på Naturscen Skuleberget, säger Anna.

Fin höst ger förhoppningsvis fina siffror

– Med den fina höst vi haft så hoppas vi på fler fina siffror. Vissa campinganläggningar har förlängt sin säsong för att gästerna fortsatt komma i det fina höstvädret. Nu laddar vi inför senhösten och Eldveckan, V 44, då Höga Kustens entreprenörer bjuder in till eldiga aktiviteter, avslutar Mattias Peterson.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.