Gå direkt till innehåll
Höga Kusten arrangerar VM i orientering 2029

Pressmeddelande -

Höga Kusten arrangerar VM i orientering 2029

VM i orientering arrangeras i Örnsköldsvik, Höga Kusten 2029. Det står klart efter att Internationella orienteringsförbundet nu tagit sitt beslut. Otroligt kul, det här betyder så mycket för vår sport, säger Svensk Orienterings förbundschef, Susanne Maarup.

1968 i Linköping, 1989 i Skövde, 2004 i Västerås och 2016 i Strömstad. Det är senaste gångerna VM i orienteringslöpning arrangerats på hemmaplan. 2029 är det dags igen, denna gång i Örnsköldsvik.

– Det här är ett oerhört glädjande besked för hela orienteringssverige. Vi kan utlova en härlig tävlingsfest med världens bästa löpare på plats och ett svenskt landslag som med all sannolikhet kommer vara en av favoriterna till guldet. Det blir inte större än så, fortsätter Susanne.

Svensk Orientering har i sin Kompassriktning 2030 satt målen högt, orienteringen ska växa, bli fler och mer, och ha världens bästa landslag. Internationella tävlingar, likt VM, blir en viktig pusselbit på resan.

– Svensk Orientering är på stark frammarsch. Våra föreningar runtom i landet arrangerar flertalet aktiviteter och tävlingar varje vecka och som sport utvecklas vi hela tiden. Att få arrangera ett hemma-VM är stort och vi hoppas att det kommer bidra att ännu fler hittar till orienteringen, säger Anders Sahlén, ordförande för Svenska Orienteringsförbundet.

Natur med fysiska utmaningar och vackra vyer

Terrängen i Örnsköldsvik och Höga Kusten är välkänd och på många sätt unik där världsarvets natur bjuder på både fysiska och höga tekniska utmaningar. I Örnsköldsvik ser man fram emot att kunna ta emot världens bästa orienterare.

– Äntligen! Som vi har jobbat med detta event, att få visa upp Örnsköldsvik, Höga Kusten. Vår fantastiska miljö och alla möjligheter som platsen erbjuder. Vi är glada och stolta över förtroendet att få välkomna alla medverkande och ser fram emot att, tillsammans med de lokala klubbarna, bjuda in till en gigantisk orienteringsfest 2029, hälsar Magnus Haglund, kommundirektör och Marlene Jonasson Bolstad, evenemangsansvarig Örnsköldsviks kommun.

2018 stod Örnsköldsvik som värd för O-Ringen med ett högt betyg från löparna som hyllade arrangemanget och terrängen. Marcus Hane, ordförande för OK Nolaskogsarna, en av de lokala föreningarna som kommer vara med och arrangera mästerskapet, ser redan fram emot VM 2029.

Erfarenhet av stora arrangemang

– Enligt min mening är VM det mest prestigefyllda arrangemanget i orienteringsvärlden och att vi har fått äran att arrangera det tillsammans med övriga klubbar i området är otroligt kul. Vi har allesammans god erfarenhet av att arrangera stora arrangemang, främsta bland dessa är O-Ringen 2018 och SM 2023. Dessa klarade vi av med bravur och vi fick väldigt positiva utvärderingar från löparna som var här då. Det sporrar oss och vi ser väldigt mycket fram emot utmaningarna och äventyren detta stora arrangemang medför, både för vår klubb men också för orienteringssporten i stort i Ångermanland.

Från Höga Kusten Destinationsutvecklings sida gläds man åt beskedet:

– Fantastiskt roligt för Örnsköldsvik och hela Höga Kusten! Vi ser fram emot att bjuda publik och tävlande på upplevelser och värdskap i internationell toppklass, säger Mattias Peterson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

– Tillsammans med näringen kommer vi även att paketera och erbjuda aktiviteter utanför orienteringsarenan. Evenemang av detta slag gynnar hela destinationen med fler besökare både innan och efter evenemanget, förhoppningsvis känner också många att detta är en plats man gärna vill besöka igen, avslutar Mattias.

Se trailern till VM 2029 här:
https://www.youtube.com/watch?v=UkrfLLo8ZTI

Fakta orienterings-VM
Första gången världsmästerskapen i orientering anordnades var 1966 i Fiskars i Finland. Tidigare hölls tävlingarna vartannat år. Detta ändrades 2003 till att omfatta varje år. Från 2019 delas världsmästerskapen i ett skogs-VM och ett sprint-VM. Skogs-VM hålls vartannat år med början 2019 och sprint-VM vartannat år med början 2020. 2024 väntar sprint-VM i Skottland. 2025 Finland. 2026 Italien. 2027 Ungern.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.