Gå direkt till innehåll
Höga Kusten upplevs som Sveriges tryggaste och säkraste resmål

Pressmeddelande -

Höga Kusten upplevs som Sveriges tryggaste och säkraste resmål

För femte året i rad har destinationsnätverket SNDMO, Swedish Network of Destination Management Organisations, genomfört den stora undersökningen Resa i Sverige. I år har trygghet seglat upp som en central punkt. Hela 9 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att resmålet uppfattas som just tryggt och säkert. Oroliga tider i omvärlden gör att människor i allt högre utsträckning vill resa till platser som upplevs som säkra, säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

Undersökningen Resa i Sverige mäter varumärkeskännedom, attityder och nöjdhet kopplat till besök i de 45 städer/platser som är med i SNDMO. I årets undersökning har över 7 000 personer deltagit.

2020 och 2021 års undersökningar syftade också till att följa upp coronapandemins effekter på resandet i Sverige. Till 2022 års undersökning har dessa frågor ersatts av frågor kopplat till trygghet- och säkerhetsaspekten. Efter ett par somrar med pandemi då naturturismdestinationer har toppat, seglar storstäder upp som en favorit när det gäller kategori av resmål. I Höga Kusten ser vi att vårt erbjudande står fortsatt starkt – och gästnätterna har ökat med 16 procent under perioden jan-okt jämfört med 2019. De internationella gästerna har under samma period ökat med 33 procent.

– Jag är särskilt glad över att vi nu ser att fler besökare kommer utanför högsäsong och att destinationen lockar både affärsresenärer, dagsbesökare och semesterfirare. Tillsammans med näringen fortsätter vi resan mot fler starka reseanledningar fördelat på hela året och i hela destination, berättar Mia.

Pallplats för bemötande och atmosfär

Även i år visar undersökningen att ett trevligt bemötande är viktigt och ligger på plats två när det kommer till faktorer som påverkar vilken plats/stad man semestrar i. En bra atmosfär på plats tre.

– Vi brukar ligga högt i dessa kategorier och i år är inget undantag. Höga Kusten hamnar på andra plats när det kommer till trevligast bemötande och en hedrande tredje plats gällande atmosfären. Tillsammans skapar vi en atmosfär som är betydelsefull när svensken väljer resmål.

Höga Kusten överträffar förväntningarna

Höga Kusten har flera gånger tidigare fått höga betyg i olika gästundersökningar bland annat när det kommer till att överträffa förväntningar. Även i Resa i Sverige toppar Höga Kusten i den kategorin.

– Då ska vi veta att förväntningarna är höga redan innan resan, så jag är otroligt stolt över våra entreprenörer och över alla Höga Kusten-bor som hela tiden välkomnar våra besökare och delar med sig av vår fantastiska plats på jorden. Vi får ofta höra av besökare hur de fått hjälp när något problem uppstår och sådana historier är förmodligen en del i att vi hamnar i topp på ett tryggt och säkert resmål, säger Anna Hellgren, VD för Höga Kusten Turism, besöksnäringsföretagens förening i området.

Naturen är alltid öppen

En ny fråga vid årets undersökning gällde hur resenärerna tror att de kommer spendera sina pengar på resor, restauranger och nöjen under nästa år. 40 procent svarade att det inte är någon skillnad, men lika många svarar att de kommer spendera mindre framöver. En direkt effekt av det mer ansträngda läget för många privatekonomier.

– Det finns en oro för de tider vi lever i och människors plånböcker är inte lika tjocka. Men vi erbjuder en natur som alltid är öppen med en möjlighet till olika upplevelser och boende att fylla sin vistelse med, avslutar Mia Karlsson.

För mer information kontakta:

Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling, 070 360 24 05.

Anna Hellgren, Verksamhetsledare, Höga Kusten Turism, 070-517 50 53.

Här hittar du hela Resa i Sverige, Höga Kusten, 2022

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.