Gå direkt till innehåll
Höga Kusten ska stå stark när vardagen återvänder. Därför har Höga Kusten Destinationsutveckling tagit fram ett omfattande utvecklingsprogram som syftar till att mildra effekterna av pandemin och att utveckla företagen med nya och starkare produkter.
Höga Kusten ska stå stark när vardagen återvänder. Därför har Höga Kusten Destinationsutveckling tagit fram ett omfattande utvecklingsprogram som syftar till att mildra effekterna av pandemin och att utveckla företagen med nya och starkare produkter.

Pressmeddelande -

Höga Kustens företag miljoninvesterar

Det råder annorlunda tider i vår värld just nu, både på det nationella och på det personliga planet. Höga Kusten Destinationsutveckling, som dagligen arbetar med att utveckla besöksnäringen i Höga Kusten, har därför ställt om arbetet i det korta perspektivet. Tack vare snabba beslutsgångar hos styrelsen för Höga Kusten Destinationsutveckling och regionpolitiker lanserades i fredags ett omfattande stödpaket i mångmiljonklassen via Höga Kusten Utvecklingsprogram.

– Efter nära dialog med näringen har vi skapat ett stödpaket som består av produktutvecklingscheckar, utvecklingscheckar, översättningscheckar, digitala hembesök, SEO-checkar samt skrivarhjälp, säger Mia Karlsson, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling.

Mia berättar att ansökningarna från företagen i Höga Kusten strömmar in och redan under måndagen har ett 50-tal ansökningar tagits emot. – Jag har full förståelse för företagens besvärliga situation och jag är glad att vi redan nu har så många anmälda. Det visar att de stödpaket vi tagit fram känns värdefulla för näringslivet.

Konkreta resultat för företagen

– Den här satsningen som Höga Kusten Destinationsutveckling, Region Västernorrland och Höga Kusten Turism gör är väldigt imponerande och säkerligen i flera fall avgörande för företagens överlevnad. Jag uppskattar att de i denna ovanliga och jobbiga situation har lyssnat på oss företagare och så snabbt tagit fram ett kraftfullt stödpaket, menar Torbjörn Ullsten, VD Mjälloms Tunnbröd och Ordförande Höga Kusten Turism.

Bra tillfälle för företag att investera i sin utveckling

En ytterligare åtgärd som tagits fram är ett utbildningsprogram som ger företagen möjlighet att få upp till 70 procent av lönekostnaderna ersatta för de som deltar i programmet. Utbildningsprogrammet har tagits fram i samarbete mellan Höga Kusten Destinationsutveckling, Destination Sundsvall och Jämtland Härjedalen Turism.

– I detta läge är samarbete ett av nyckelorden. Vi har jobbat nära över destinationsgränserna och de sex veckorna som nu presenteras är en möjlighet för näringen att samtidigt som de kompetensutvecklar sina anställda och sig själva få en lättnad på kostnadssidan. Vi har också haft ett mycket bra samarbete med Region Västernorrland, som har varit väldigt snabbfotade, säger Mia.

Gemenskap i tuffa tider stärker samarbetet

– Vi har alltid haft en god dialog med Höga Kusten Turism och i dessa tider är det viktigare än någonsin. Därför har vi också digitala veckomöten med alla medlemsföretagare i Höga Kusten Turism, där företagen ges möjlighet att ge input på bland annat våra åtgärder och nulägesrapporter. Alla stödåtgärder projektleds tillsammans med Höga Kusten Turism och dess verksamhetsledare Mikael Englund.

– Att företräda närmare 100 besöksnäringsaktörer är även till vardags en spännande och krävande uppgift, i dessa tider växlar vi upp och har fokus på att gå stärkta ur denna ”coronakris” – med nya och starkare produkter som både är bokningsbara och sökbara. Vi blickar framåt och tror på en sommarsäsong. Vi har ett fantastiskt världsarv och en fin natur med oändliga möjligheter till unika utomhusupplever. När vi åter igen ser en normal vardag kommer vi att ha blivit ännu bättre på att erbjuda dessa upplevelser till våra Högakustenbor och besökare, avslutar Mikael Englund.

Här hittar du mer information om Höga Kusten Utvecklingsprogram.

För mer information

Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling, 070-360 24 05

Mikael Englund, Verksamhetsledare Höga Kusten Turism, 070-518 99 10

Torbjörn Ullsten, Ordförande Höga Kusten Turism och VD Mjälloms Tunnbröd, 070-660 60 30.

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Presskontakt

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05