Gå direkt till innehåll
Joel Libell har börjat som strateg inom naturturism och hållbarhet på Höga Kusten Destinationsutveckling.
Joel Libell har börjat som strateg inom naturturism och hållbarhet på Höga Kusten Destinationsutveckling.

Pressmeddelande -

Joel ska lyfta Höga Kusten ”en nivå till” mot 2030

Arbetet med Höga Kustens besöksnäringsstrategi mot 2030 är snart klart. Åtminstone på papperet, för det är nu det riktiga arbetet för en fortsatt attraktiv, hållbar och tillgänglig destination börjar för att nå en nivå till. Som en del i det arbetet har Joel Libell tillrätt som strateg för naturturism och hållbarhet på Höga Kusten Destinationsutveckling. – Det känns spännande och roligt att få bidra till att Höga Kusten växlar upp ytterligare ett steg. Väldigt mycket har hänt under åren, men allt är inte klart och jag är väldigt glad över att få vara med på den fortsatta resan, säger Joel.

Hur den fortsatta resan kommer att se ut, vet ingen exakt. Däremot har Höga Kusten under de senaste åren varit en av Sveriges snabbast växande destinationer och sedan 2010 har antalet gästnätter ökat med 59 procent. En attraktiv plats ökar också chanserna för inflyttning, entreprenörsanda och ett stärkt näringsliv. För att utvecklingen de kommande 10 åren ska vara fortsatt gynnsam – och långsiktigt hållbar – krävs samsyn och en gemensam inriktning.

– Höga Kusten är en stark naturdestination och vi har ett tungt ansvar att värna om platsen. Inte minst för att vi även i framtiden ska kunna erbjuda en natur att långsiktigt bo, besöka och verka i tillsammans, menar Joel.

Bollplank vid nya idéer

Joel kommer senast från en tjänst som friluftsstrateg på Örnsköldsviks kommun. Innan det har han både hunnit med att arbeta på Fjällräven och varit verksam inom besöksnäringen. Det starka friluftsintresset har kompletterats med en biologiexamen och en guideutbildning vid Umeå Universitet.

– Att ha erfarenhet av både entreprenörskap och det offentliga är en bra grund. Jag gillar utveckling och vi har många drivna entreprenörer i området. I min roll ser jag mig gärna som ett bollplank när nya idéer föds. Det finns många naturturismdestinationer som arbetar med samma frågor som vi kan dra lärdomar av. Alla idéer går kanske inte att genomföra, men ingen vill att en bra produkt dör vid skrivbordet på grund av något som kan ha en enkel lösning.

Spendera för att uppleva

Förutom naturturism och hållbarhet kommer Joel att arbeta med infrastrukturfrågor. Möjligheten att kunna välja klimatsmarta transportsätt väger allt tyngre för den enskilda besökaren vid val av besöksmål. På resan mot 2030 ligger också Höga Kustens mål högt.

– Vi ska vara en koldioxidneutral destination till år 2030. Här är vi många aktörer som samarbetar både inom näringen och det offentliga. Det ligger i allas intresse. Det är spännande att tänka på allt som hänt i destinationen på 10 år, men än mer inspirerande att tänka 10 år framåt. I grunden tror jag att vårt främsta erbjudande med en storslagen natur kommer att bestå. Däremot tror jag att vi som destination kommer att erbjuda betydligt fler aktiviteter och besöksmål. Allt talar för att besökarna kommer att än mer söka och vilja betala för genuina upplever. Vår storslagna natur ska matchas upp av storslagna upplevelser när det kommer till smaker, kultur och aktiviteter. Vi är fortfarande inte riktigt vana att ta betalt för upplevelser. Jag tror att våra framtida besökare än mer förväntar sig aktiviteter och utbud inom en rad områden – de är också villiga att spendera för att uppleva detta, säger Joel.

Höga Kusten-hjärta

Mia Karlsson, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling, är mycket glad över att få välkomna Joel till bolaget.

– Joel är kompetent och sitter på både erfarenheter och kunskaper som blir allt mer viktiga i Höga Kustens fortsätta utveckling. Han känner till både destinationen, flera av våra entreprenörer och andra viktiga samverkansaktörer för oss sedan tidigare. Han har ett äkta Höga Kusten-hjärta och kommer att komplettera vårt gäng jättebra, avslutar Mia.

För mer information:

Mia Karlsson, Höga Kusten Destinationsutveckling, 070-360 24 05, mia@hkdest.se

Joel Libell, Höga Kusten Destinationsutveckling, 070-362 22 09, joel@hkdest.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.