Gå direkt till innehåll
Nu går det att ladda sin elbil i Gullvik. På bilden: Kommunalråd Per Nylén, Joel Libell Höga Kusten Destinationsutveckling, Robert Lindström projektledare för Vattenfall Eldistribution.
Nu går det att ladda sin elbil i Gullvik. På bilden: Kommunalråd Per Nylén, Joel Libell Höga Kusten Destinationsutveckling, Robert Lindström projektledare för Vattenfall Eldistribution.

Pressmeddelande -

Ladda din elbil i Höga Kusten i sommar

Elbilarna blir alltfler i Sverige och antalet hemestrande svenskar förväntas öka. Därför har Örnsköldsviks kommun med partners beslutat sig för att möta efterfrågan av elbilsladdning med hjälp av Vattenfall samtidigt som de medverkar i ett testprojekt. Genom ett mobilt batterilager vid Gullviks Havsbad kommer invånare och besökare snabbt kunna ladda sina elbilar vid en av Höga Kustens finaste sandstränder.

I ett fem veckor långt samarbetsprojekt, från den 5 juli till den 8 augusti, mellan Vattenfall, Örnsköldsviks kommun, LFV, Örnsköldsvik Airport och Höga Kusten Destinationsutveckling, kommer invånare och besökare att erbjudas elbilsladdning med hjälp av ett batterilager vid Gullviks Havsbad.

– Vattenfall har som mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation vilket vi aktivt jobbar för med våra kunder. Ett bra exempel är just tjänsten där vi levererar mobila batterilager som innebär att man kan ladda många fordon samtidigt utan att belasta elnätet i onödan. ”Power-as-a-service” gör det enkelt för våra samarbetspartners att nå sina elektrifieringsmål då vi tar ansvar för batterilagret och dess funktion under hela resans gång, säger Torbjörn Johansson, chef för Vattenfall Network Solutions i Sverige.

Ökad efterfrågan av laddstationer

Höga Kusten är välbesökt och under sommaren är behovet av laddstationer större än utbudet. En mobil laddstation som erbjuder ytterligare laddning av åtta fordon, vid en av Höga Kustens populäraste besöksmål, är ett viktigt steg till en förbättrad turistanpassad tillgänglighet.

– Höga Kusten står inför en gemensam hållbarhetsutmaning under de kommande åren. Ett arbete som kommer att kräva kreativa samarbeten, nya idéer och innovativa lösningar. Därför är vi extra glada att satsningen på en mobil laddstation kom på plats redan nu. Förhoppningsvis blir den välanvänd och satsningen ger ringar på vattnet för destinationens kommande utvecklingsarbete, säger Joel Libell på Höga Kusten Destinationsutveckling.

Örnsköldsvik har ett ambitiöst mål om att vara klimatneutrala och energieffektiva år 2030.

– De allra flesta tar sig hit med bil så jag ser väldigt positivt på den här satsningen. Att möjliggöra laddning av elfordon ligger helt i linje med vår målsättning. Jag hoppas att många tar chansen att använda den mobila laddstationen samtidigt som man njuter av en Höga Kusten-upplevelse, säger Per Nylén, Kommunalråd (S) och Kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsviks kommun.

Det mobila batterilagret om 675 kWh och med integrerad laddning är en tjänst Vattenfall erbjuder under tjänsten ”Power-as-a-Service”. Laddplatserna vid batterilagret kommer från InCharge, som är Vattenfalls lösning för laddning. Hårdvara kommer från CTEK med kapacitet om 11 kW och laddar cirka 6-7 mil/timme.


För ytterligare information kontakta:

Joel Libell, Höga Kusten Destinationsutveckling, 070-36 22 209, joel@hkdest.se

Heidi Stenström, pressekreterare, 070-611 81 92, heidi.stenstrom@vattenfall.com

Robert Gyllroth, Vd Örnsköldsvik Airport, 070-528 74 21, robert.gyllroth@oer.se


Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.