Gå direkt till innehåll
Nationell kampanj och speeddejting matchar arbetskraften med besöksnäringen

Pressmeddelande -

Nationell kampanj och speeddejting matchar arbetskraften med besöksnäringen

Höga Kusten lockar allt fler besökare. För att besöksnäringen även i fortsättningen ska kunna erbjuda ett gott värdskap behövs ytterligare kompetent arbetskraft. En ny nationell kampanj och rekryteringsträffar med speeddejting hjälper företagen att matcha med arbetskraften. Bakom satsningarna står Höga Kusten Destinationsutveckling och Region Västernorrland inom ramen för projektet Samverkan för framtidens besöksnäring.

På frågan vilka besöksnäringsföretagens största utmaningar framåt är, stack behovet av ännu fler kompetenta medarbetare ut. Därför anordnas under mars rekryteringsträffar mellan arbetsgivare, studerande och arbetssökande med intresse för branschen. Under våren ska också en nationell rekryteringskampanj locka till att jobba och uppleva Höga Kusten.

Kort- och långsiktiga insatser

Strategin är att på både kort och lång sikt hjälpa företagen inom besöksnäringen att hitta rätt personer till rätt plats.

– Våra entreprenörer jobbar hårt med att fortsätta utveckla sina verksamheter och vår destination efter pandemin. Tillväxthindret ligger i kompetensförsörjningsbehovet och det är ett problem över hela landet. Tillsammans med kommuner och andra aktörer gör vi nu ett antal konkreta insatser som vi hoppas kan bidra till att företagen hittar arbetskraft, speciellt inför sommarsäsongen, säger Malin Wermelin, utvecklingssamordnare på Region Västernorrland.

Snabba kontakter genom speeddejting

Vid rekryteringsträffarna i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik är arbetsgivare inom exempelvis hotell, handel, café och restaurang redo att möta potentiella medarbetare. Träffarna sker genom speeddejting där kontakter knyts snabbt.

En arbetsgivare som kommer att finnas på plats i Örnsköldsvik är Scandic Örnsköldsvik som har ett högt tryck på bokningarna både nu under sportloven och inför sommaren.

– Många besökare är nyfikna på den stora renovering vi gjorde där hotellet numera andas Höga Kusten. För varje år märker vi att Höga Kustens starka varumärke lockar fler och fler besökare, vilket är jättekul, säger Maria Tresö, Service Team Manager på Scandic Örnsköldsvik.

– Speciellt inför sommaren har vi ett stort behov av personal inom alla avdelningar: kök, reception, städ och servis. Det är därför jättebra att den här typen av rekryteringsträffar anordnas och min förhoppning är att vi ska träffa många som brinner för service och Höga Kusten i stort. Du behöver inte vara färdigutbildad för alla tjänster, utan det är inställningen som är det viktigaste.

Kontakta gärna Malin Wermelin för ytterligare information:

Malin Wermelin, Utvecklingssamordnare Region Västernorrland 073 - 367 97 08 malin.wermelin@rvn.se

Mer information på: https://www.hkdest.se/destinationsutveckling/kompetensforsorjning/

Datum för rekryteringsträffar med speeddejting

Kramfors, Ådalsskolan, 14/3 kl. 09.00-12.00

Härnösand, Sambiblioteket plan 4, 15/3 kl. 14.00-16.00

Örnsköldsvik, Arken, 21/3 kl. 14.30-16.30

Sollefteå, Hullsta Gård, 28/3 kl. 13.00-15.30

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Kontakter

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05