Gå direkt till innehåll
Nytt turismrekord i Höga Kusten

Pressmeddelande -

Nytt turismrekord i Höga Kusten

När det i dagarna görs ett preliminärt bokslut över årets turismsommar i Höga Kusten, så kan destinationen glädja sig åt ännu ett nytt rekord. Andelen utländska gästnätter når med 21,9% en ny toppnotering. ’Det är oerhört glädjande, och precis i linje med det vi alla tillsammans strävar efter, nämligen att Höga Kusten ska bli en internationellt gångbar destination.’ – säger Peter Holmqvist, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling AB.


SCBs inkvarteringsstatistik för sommaren 2017 visar dessutom en kraftig stigning av antalet övernattningar på destinationens hotell, stugbyar och vandrarhem där gästnätterna ökar med +11,8% jämfört med ifjol.


Med årets sommarväder (eller brist därpå) färskt i minne är det inte förvånande att antalet gästnätter på campinganläggningarna i Höga Kusten ser ut att minska med -13,0%. Att vädret i år har haft en stor påverkan märks också då det nästan uteslutande är svenskar som står för det minskade antalet gästnätter. Tillväxtverket konstaterar in sin redovisning av turismsommaren att detta är en generell trend i hela landet.


Sammanlagt minskar antalet gästnätter i destinationen med -1,1%, att jämföra med -1,4% för Sverige totalt. ’För Höga Kustens del räknar vi med att denna siffra kommer att justeras till det bättre då inrapporteringen till SCB är öppen året ut och den slutgiltiga statistiken alltid brukar visa ett bättre resultat än den preliminära. Vi siktar mot att i slutändan ändå hamna på ett litet plus och därmed ligga kvar på samma rekordnivåer som tidigare år.’ – konstaterar Peter Holmqvist.

Fortsatt stor efterfrågan


Höga Kusten fortsätter vara ett eftertraktat resmål och det utländska intresset bara ökar, vilket bådar gott för framtiden. När man tidigare passade på att stanna till i Höga Kusten på väg någon annanstans i Sverige så blir destinationen allt mer det primära resmålet. ’Vi måste fortsätta utveckla vårt internationella utbud och därmed locka ännu fler till att vilja besöka Höga Kusten. En exportmogen destination kommer att kunna hälsa välkommen till många fler långväga resenärer och därmed trygga en fortsatt tillväxt inom besöksnäringen i Höga Kusten,’ - avslutar Peter Holmqvist.

Gästnätter Höga Kusten (jun-aug 2017)

Källa: SCB/Tillväxtverket

Inkvarteringsstatistiken avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping. Privata övernattningar i fritidshus, hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb ingår inte.

Kontaktpersoner:

Peter Holmqvist, VD – 070 696 64 32, peter@hkdest.se.

Maarja Edman, Analysansvarig – 070 320 87 00, maarja@hkdest.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Presskontakt

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05