Gå direkt till innehåll
Högakustenbron med omnejd är ett viktigt nav i vår destination som nu kommer att bli än mer attraktivt och tillgängligt.
Högakustenbron med omnejd är ett viktigt nav i vår destination som nu kommer att bli än mer attraktivt och tillgängligt.

Pressmeddelande -

Rasta storsatsar i Höga Kusten

Rasta vill etablera sig vid Högakustenbrons södra brofäste. Där vill de bygga restaurang, mötesplats, hotell och ställplatser för både husbilar och yrkestrafik. Anläggningen ska bli en knutpunkt och ligga i ett område precis där E4:an och riksväg 90 möts. –Vi välkomnar Rasta att dela vår lägereldskänsla och drivkraft att alltid sträva en nivå till. Högakustenbron med omnejd är ett viktigt nav i vår destination som nu kommer bli än mer attraktivt och tillgängligt för fler, både besökare och invånare, säger Mia Karlsson, vd på Höga Kusten Destinationsutveckling.

– En mycket positiv nyhet. En väldigt bra etablering för besöksnäringen i hela Höga Kusten. Den stärker utbudet, ger fler bäddar och förbättrar servicen. Det är bra för alla som besöker området, men också för de som bor där, säger Ingemar Wiklander, vice ordförande i styrelsen för Höga Kusten Destinationsutveckling  och majoritetsföreträdare i kommunstyrelsen i Härnösand. Dessutom innebär den enligt företagets egna beräkningar närmare 50 nya arbetstillfällen, vilket är helt fantastiskt.

Antalet gästnätter i Höga Kusten ökar liksom antalet besökare. Satsningen stärker norra delen av Härnösand och kompletterar de anläggningar som finnas på andra sidan Högakustenbron. Planen är att Rasta ska skapa en anläggning som har öppet dygnet runt.

–Ju fler vi blir som utvecklar och investerar i vårt fina område kring Högakustenbron, desto mer ökar attraktiviteten. Tillsammans med kommuner och destinationen kan vi då driva samhällsutveckling med nya bostäder och den viktiga frågan kompetensförsörjningen, säger Mats Löfroth ägare av Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell och Restaurang.

Rastas största investering

Etableringen i Härnösand och Höga Kusten blir Rastas hittills största investering och anläggning och är en del i företagets strävan att växa i Norrland.

Kommunstyrelsen i Härnösand fattade på tisdagen ett beslut om en markanvisning på 25 000 kvadratmeter, med möjlighet för Rasta att köpa ytterligare 50 000 kvadratmeter.

–Markanvisningen innebär att Rasta får ensamrätt att arbeta vidare med området och göra de undersökningar och åtgärder som behövs för att se om planerna går att förverkliga. Det känns väldigt bra att vi på allvar kan gå vidare med detta. Vi har haft flera intressenter för detta område, men aldrig några som varit så seriösa i sin satsning som Rasta, säger Uno Jonsson, tillväxtchef, Härnösands kommun.

I ett pressmeddelande skriver Rasta att ambitionen är att anläggningen ska vara färdig inom en tvåårsperiod.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.