Gå direkt till innehåll
Smitingen blir först ut i Huttopias expansion i Norra Europa

Pressmeddelande -

Smitingen blir först ut i Huttopias expansion i Norra Europa

Huttopia ska bygga och driva en ny camping med naturfokus på Smitingen. Det står klart efter att en upphandling gjorts. Avtalet träder i kraft den 1 september i år.

– Det är oerhört glädjande för svensk besöksnäring. Det här kommer att lyfta en redan väldigt populär destination till nya höjder och bidra starkt till att utveckla besöksnäringen i Höga Kusten och Sverige, säger Susanne Andersson, vd på Visit Sweden.

Grundidén är att erbjuda naturnära men samtidigt bekväma upplevelser i specialdesignade stugor eller tält i naturmaterial, så kallad glamping, men även vanliga tältplatser. Huttopia är specialister på hållbara campingar som ligger inbäddade i natursköna områden.

– Det var ett av våra krav, att campingen ska byggas i samklang med naturen. Det här är precis den typ av anläggning vi vill ha i ett så känsligt område som Smitingen, säger Höga Kusten Destinationsutvecklings vice ordförande Ingemar Wiklander.

Förra året hade Smitingen över 100 000 besökare. Den nya campingen beräknas, förutom att bidra med egna gäster, även skapa en ännu större attraktivitet för hela området.

– Smitingen är en riktig pärla i Höga Kusten och den nya campingen kommer att bidra starkt till besöksnäringen. Och inte bara under sommarsäsongen. Smitingen har alla förutsättningar att bli en bra året runt-destination, inte minst med tanke på den fantastiska surfingen under höst och vinter och även andra vinteraktiviteter, säger Mia Karlsson, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Huttopia delar vår värdegrund och varumärkesplattform och i och med satsningen på Skandinavien och Sverige - ser vi framemot att ett marknadssamarbete kommer skapas, vilket är viktigt för övriga aktörer runt om i Höga Kusten fortsätter Mia.

Tillsammans har Höga Kusten Destinationsutveckling, High Coast Invest och Härnösands kommun drivit arbetet för att etablera en ny camping på Smitingen. Anläggningen är den första satsningen som Huttopia gör i Skandinavien, men antagligen inte den sista.

­–Huttopia vill expandera här, men har tydliga kriterier för att investera. Det ska vara en unik plats. en destination med potential och, kanske allra viktigast, ett bra bemötande och engagemang hos de lokala aktörerna. Här klickade det direkt. Härnösands kommun, Höga Kusten Destinationsutveckling med flera har gjort ett fantastiskt tillsammansarbete och den vision för Smitingen som tagits fram har spelat en avgörande roll, säger Bengt Högberg, senior rådgivare på High Coast Invest.

Avtalet är ett så kallat tjänstekoncessionsavtal på 35 år där Huttopia betalar en årlig avgift för markområdet och står för alla kostnader för att bygga och driva campingen. Avtalet träder i kraft 1 september 2023.

Philippe och Celine Bosanne, ägare och grundare till Huttopia är förhoppningsfull inför den stundande etableringen.

- Första gången vi fick området presenterat för oss via nätet och med "springare på plats " kändes det rätt. Vi gjorde ett besök - och det kändes direkt i magen, att det här är en plats som vi på ett varsamt sätt ska utveckla. Så väl sommar som vinter, norrsken är en upplevelse som många av våra befintliga gäster drömmer om att få uppleva.Fakta om Huttopia

Privat ägt av Philippe och Celine Bosanne, startade 1999

Etablerat på 3 kontinenter

1000 anställda

95 % direktbokningar

ca 2 miljoner gästnätter

65 siter - och på väg in i hotellbranschen.

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.