Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sommarturismen når nytt all time high i Höga Kusten!

När Tillväxtverket i dagarna publicerade den officiella inkvarteringsstatistiken kunde besöksnäringens aktörer i Höga Kusten glädja sig åt ännu ett nytt rekord. Destinationen noterar totalt 334,997 gästnätter vilket är nytt all time high. Sommar-turismen ökar därmed för 8:e året i rad!

När antalet gästnätter i övriga Sverige förblir oförändrade mot ifjol ökar de i Höga Kusten med häpnadsväckande 29,4%. ”Redan på förhand fanns det höga förväntningar till årets sommar tack vare bl.a. O-Ringen Höga Kusten. Men att vi skulle öka så pass mycket hade vi nog inte vågat drömma om.” säger Peter Holmqvist, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

Evenemang av strategisk betydelse för besöksnäringen

En analys av den preliminära inkvarteringsstatistiken visar på betydelsen av evenemang så som O-Ringen, där inte bara en enstaka kommun tar del av de turismekonomiska effekter utan där dessa gagnar många aktörer runtom i destinationen.

”Vi upplever att O-Ringen Höga Kusten har hjälpt oss att nå ut med vårt varumärke i ännu större grad än tidigare och vi räknar med att se evenemangseffekter även kommande år, när tävlande väljer att återvända för att uppleva ännu mer av det destinationen har att erbjuda.” fortsätter Peter Holmqvist.

Fler utländska gästnätter i Höga Kusten sommaren 2018

Höga Kusten har, med utgångspunkt i den nationella strategin, enats om ett mål om 800 nya jobb i besöksnäringen fram till 2025. Detta är ett ambitiöst mål som förutsätter att destinationen når ut till nya målgrupper på strategiskt utvalda utlandsmarknader. De utländska gästnätterna ökade i år med 5,1%.

"Det är glädjande att se att våra satsningar på att locka fler utländska börjar ge frukt. Vi befinner oss dock bara i början av en spännande resa och har fortfarande en stor outnyttjad potential som vi tillsammans med Höga Kusten Turism medlemmar vill ta vara på.” konstaterar Peter Holmqvist.

Gästnätter Höga Kusten

Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping - totalt antal 334,997 (reell ökning +45,675 vilket motsvarar +28,4 %). Därav är andelen utländska 65,704 (reell ökning  +3,186 vilket motsvarar +5,1 %).

Källa: SCB/Tillväxtverket

Inkvarteringsstatistiken beskriver en del av turismen i Sverige och avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping.

Dagbesök, övernattningar i fritidshus, besök hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb som är viktiga delar av turismen ingår inte.

För mer information:

Peter Holmqvist, VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 696 64 32

Maarja Edman, analysansvarig Höga Kusten Destinationsutveckling, 070 320 87 00 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Presskontakt

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05