Gå direkt till innehåll
Stark juli i Höga Kusten

Pressmeddelande -

Stark juli i Höga Kusten

Fortsatt höga siffror i juli – trots att det svenska vädret varit ostadigt och omvärlden är orolig går det bra för Höga Kusten. Det visar de preliminära gästnattssiffrorna från SCB. – Det är mycket roligt att se att Höga Kusten fortsätter att vara ett intressant och lockande besöksmål för besökarna. Juli månad visar på en 2-procentig ökning från ifjol, samtidigt som Sverige som land har backat 3,5 procentenheter, säger Mia Karlsson, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling.

– Som många säkert minns var juni riktigt fin och våra besöksmål fick en bra start på sommarsäsongen. Juli bjöd på mer ostadigt väder och för de verksamheter som är beroende av bra väder blev det tuffare. Aktiviteter och besöksmål som inte är lika väderberonde har haft otroligt många besökare, och det verkar som man i än högre grad har unnat sig att äta ute på våra lokala restauranger, berättar Mia Karlsson.

En välfylld evenemangssommar

Höga Kusten som evenemangsdestination har utvecklats och sommaren 2023 har destinationen kunnat bjuda på ett bra kulturellt utbud. Välfyllda konserter på Naturscen Skuleberget, premiär för Ådalens Litteraturfestival och Ronja Rövardotter på Västernorrlands museum är några exempel på uppskattade evenemang. Även den 27:e upplagen av Urkult blev en succé.

De utländska besökarna ökar

Kombinationen av ett ökat intresse för Höga Kusten och en svag svensk krona gör att de utländska besökarna har ökat.

– De preliminära siffrorna visar att vi har ökat med 14 procent gentemot juli 2019 och 20 procent mot juli 2022. Nu väntar vi på statistiken för augusti, den sista sommarmånaden, för att kunna summera. De utländska gästerna har kommit redan i början av sommaren och augusti brukar vara stark bland utländska besökare. Vi närmar oss att var femte gäst på våra kommersiella boendeanläggningar är en internationell gäst, (23,8 % juli 2023), säger Andreas Olsson, Exportsäljare på Höga Kusten Destinationsutveckling.

Hösten, Eldveckan och konferenser

Nu laddar många av Höga Kustens företagare och destinationsbolaget inför hösten. Vecka 44 bjuder destinationen in till Eldveckan (V44) där en rad spännande aktiviteter med koppling till eld utlovas.

– Hösten är en fantastisk tid i Höga Kusten med sprakande färger och klar luft. Många av våra anläggningar har också öppet längre in på hösten och det är roligt att se att fler besökare hittar till oss under den perioden. En grupp som vi jobbar aktivt med är konferensgäster där allt fler uppskattar bra konferensmöjligheter i kombination med upplevelser i vår storslagna natur. Detta som ett led i att bjuda in till Höga Kusten – under årets alla årstider, avslutar Mia Karlsson.

Preliminära gästnätter enligt SCB t.o.m. juli 2023:

2023: Totalt januari - juli : 425 620 varav 63 554 utländska gäster.

2019 : Totalt januari -juli: 393 452 varav 54 875 utländska gäster.

2019 är 0 år för beräkning för Höga Kusten Destinationsutveckling i arbete mot Strategi 2030 som ni kan läsa mer om här: https://www.hkdest.se/destinationsutveckling/strategi2030/

  2022 är Höga Kustens all time high år vad gäller gästnätter med det totala antalet på 687 683.


  För mer information:

  Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling, 070 360 24 05.

  Andreas Olsson, Exportsäljare Höga Kusten Destinationsutveckling, 070 557 21 24.

  Ämnen

  Regioner


  Tiotusen år av landhöjning

  Tiotusen år av nya utsikter

  Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

  Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

  Välkommen till Höga Kusten!

  Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.