Gå direkt till innehåll
Den 1 juli välkomnar vi två tyska kryssningsfartyg till Höga Kusten.
Den 1 juli välkomnar vi två tyska kryssningsfartyg till Höga Kusten.

Pressmeddelande -

Två tyska kryssningsfartyg till Höga Kusten på samma dag

Det tyska kryssningsrederiet Phoenix Reisen satsar på Höga Kusten. Fredagen den 1 juli välkomnar vi inte bara ett, utan två fartyg till destinationen. MS Amera anlöper till Härnösand och precis som förra sommaren kommer MV Artania till Örnsköldsvik. – Höga Kusten är en attraktiv destination och vårt fina samarbete mellan Höga Kusten-kommunerna och besöksnäringsföretagen ger resultat. Det kommer att bli en intensiv och rolig dag, säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

Phoenix Reisen är årets första internationella rederi att besöka Höga Kusten. Förra årets gästades Örnsköldsvik av samma rederi och under hösten gästades Härnösand ett flertal gånger av Hapag Lloyd. Höga Kustens erbjudande om en storslagen natur går fortsatt hem hos tyskarna.

– Det har varit ett stort intresse från besökarna att resa till Höga Kusten och att göra utflykter i området. Under dagen kommer det att gå bussar i skytteltrafik i både Härnösand och Örnsköldsvik för att resenärerna ska hinna bekanta sig med Höga Kusten. Bland annat kommer det att gå bussar till Skuleberget och det blir stadsvandringar i de båda städerna. Alla utflykter är slutsålda och bokades på kort tid, så det är härligt att se vilket intresse det finns att ta del av vår natur och kultur, säger Anna Hellgren, VD för Höga Kusten Turism AB.

Upplevelser, shopping och natur

205 meter långa MS Amera anländer kl. 10 till Härnösand. De runt 500 passagerarna har möjlighet att upptäcka staden på egen hand eller via utflyktspaket besöka Hernö Gin, Hemsö Fästning eller Högakustenbron.

Redan kl. 08 anländer MV Artania till Örnsköldsvik. På vägen in mot hamnen passerar fartyget bland annat High Coast Innovation Park, tidigare industriområdet i Domsjö, Örnsköldsvik. Tack vare en bra samverkan med platsens aktörer är området numera ett nav för utveckling inom biotekning.

– Det sker en omställning i världen där vi går från fossila råvaror till biobaserade alternativ. Det är spännande att Örnsköldsvik har blivit en nod för forskning och utveckling av biobaserade produkter. Det känns roligt att MV Artania passerar området och min förhoppning är att vi via de satsningar som görs på området har en fossilfri båttrafik inom 5 till 10 år. Detta i linje med vår strategi mot 2030, förklarar Mia.

Utflykter i land

Det 231 meter långa fartyget går i hamn vid Örnsköldsviks stad och kommer att ligga ankrat ute i vattnet. Tenderbåtar kommer att slussa passagerarna från fartyget till hamnen där utflyktsbussar väntar. I nuläget är det runt 700 passagerare som bokat själva resan och 430 av dessa har utflykter inplanerade. Utflykterna som erbjuds är en stadsrundtur och vandring på Åsberget med guide. För de besökare som vill uppleva världsrekordet i landhöjningen går utflyktsbussar till Skuleberget.

– Det känns väldigt roligt att ha två anlöp på samma dag. Vi har en fantastisk skärgård, duktiga entreprenörer och tillsammans erbjuder vi ett fint värdskap – något som jag tror att det tyska rederiet värdesätter, avslutar Anna Hellgren.

Hålltider:

MS Amera, Härnösand: 10.00-17.00

MV Artania, Örnsköldsvik: 08.00-15.00

För mer information:

Mia Karlsson, 070–360 24 05, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

Anna Hellgren, 070–517 50 53, VD Höga Kusten Turism.


Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Kontakter

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05