Gå direkt till innehåll
Unikt kunskapscenter inom måltidsturism lanserat

Pressmeddelande -

Unikt kunskapscenter inom måltidsturism lanserat

I veckan lanseras SMAK63 som är ett för Sverige och Norge unikt digitalt med utbildningar, inspiration och nätverk i måltidsturism. SMAK63 riktar sig till företagare som vill utveckla sin kunskap för att skapa unika måltidsupplevelser med smak av den 63:e breddgraden. Bakom plattformen står samarbetsorganisationer inom Interreg projektet Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte i Västernorrland, Jämtland Härjedalen och Trøndelag.


Allt fler vill uppleva smaken av en plats vilket har lett till att mat och dryck har blivit en av de viktigaste delarna av en turistupplevelse. Måltidsturism är ett av de områdena som växer starkast inom besöksnäringen. I Sverige förväntas måltidsturism fortsätta öka mellan sju och tolv procent per år! Nu gör de tre regionerna Västernorrland, Trøndelag och Jämtland Härjedalen en gemensam satsning för att höja konkurrenskraften och skapa attraktiva smakdestinationer genom samverkan och kunskapsutveckling inom måltidsturism. En milstolpe i arbetet är lanseringen av SMAK63, ett unikt och digitalt kunskapsnav inom måltidsturism.

- Det finns en enorm efterfrågan efter upplevelser med smak av platsen. Det känns fantastiskt roligt att vi nu kan lansera Sveriges & Norges första kunskapsnav och utbildningar för att producera måltidsupplevelser. Vi hoppas detta kommer ge företagarna en ökad kunskap och lönsamhet och vi är stolta över att ha skapat ett verktyg som ger stort värde för måltidsturism i regionerna, säger Eva Jilkén, projektledare för SMAK63.

SMAK63 är utvecklat tillsammans med företagare och experter och når ut till ett stort nätverk av entreprenörer inom måltidsturism längs den 63:e breddgraden. En viktig partner i framtidens arbete är även destinationsbolagen som i sin tur marknadsför regionernas smakupplevelser.

- Vi fick mycket positiv respons från destinationsbolagen i regionerna och känner ett stort intresse i att vidareutveckla måltidsturism och nätverket från kust till kust, säger Malin Andersson, huvudprojektledare mat och dryck längs Nordens gröna bälte på Torsta AB.

- I Höga Kusten jobbar vi med utgångspunkt i våra tillgångar: natur, kulturarv, tid, gemenskap och smaker och vi ser framemot att erbjuda våra besökare ytterligare reseanledningar och upplevelser i vårt område – samt längs hela Nordens gröna bälte, breddgrad 63, säger Mia Karlsson, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Under februari till april sjösätts SMAK63:s första digitala utbildningsprogram ”skapa måltidsupplevelser” med workshops, inspirationsföreläsningar, mingel och digitalfika med lokala smaker samt coaching för deltagarnas individuella behov. Målsättningen är att sprida inspiration kring de lokala smakerna och att deltagarna ska lära sig att producera minnesvärda måltidsupplevelser med smak av platsen och samtidigt ta mer betalt.

- Nå ble jeg glad! Jeg hadde allerede satt "lære mer om lokal mat" på blokka mi, og dette ser ut som midt i blinken, sier Bjørn Fjeldvær i Visit Bjørn AS i Trondheim.

  Alla företagare som vill skapa måltidsupplevelser och lära sig om de unika smakerna har tillgång till kunskapsnavet och utbildningarna och kan delta i ett öppet föreläsningsprogram.

  Med SMAK63 vil vi lage har vi laget nye måter å dele erfaringer, innsikt og inspirasjon på. Vi vil skal lære av hverandre og sammen skape uforglemmelige måltidsopplevelser for gjestene våre, säger Gunn Bratberg, Matnavet på Mære, projektledare för SMAK63 Norge.


  MER OM SMAK63: www.smak63.com.

  För frågor: kontakta: Projektledare SMAK63, Eva Jilkén, 0739-464620, eva@leaderhogakusten.se


  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  Tiotusen år av landhöjning

  Tiotusen år av nya utsikter

  Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

  Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

  Välkommen till Höga Kusten!

  Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

  Presskontakt

  Mia Karlsson

  Mia Karlsson

  Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05