Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Höga Kusten samarbetar med YrkesAkademin/Yrkeshögskolan

Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring – och fram till 2025 är visionen att den svenska besöksnäringen ska fördubblas. I Höga Kusten pratar vi om 800 nya jobb samt dubbla den turistiska omsättningen till samma år.  För att visionerna ska förverkligas är det viktigt att arbetsmarknaden kan möta efterfrågan och att de anställda har rätt kompetens. Styrkan i YH-utbildningar är just matchningen efter arbetslivets behov och aktörernas nära samarbete. I januari 2019 tar Höga Kusten Destinationsutveckling en aktiv roll i ledningsgruppen för den tvååriga distansutbildningen ”Affärsutvecklare Besöksnäring” på YrkesAkademin i Örnsköldsvik.

Yrkeshögskolan är eftergymnasial, kombinerar teori med praktik och under utbildningens gång har de studerande ett nära samarbete med arbetsgivarna både när det gäller planering och genomförande av utbildningarna. – För dig som studerar innebär det att din yrkeskunskap är aktuell och efterfrågad när du är klar med utbildningen. Det finns ett stort behov bland näringen i Höga Kusten efter den här typen av utbildningar som kombinerar teori med praktik, säger Cecilia Lideskog på Höga Kusten Destinationsutveckling. – Under en praktiktid skapar du ovärderliga kontakter och breddar ditt nätverk på ett sätt som är nästintill omöjligt om du enbart har en teoretisk utbildning.

Efterfrågade kunskaper gav jobb direkt

Höga Kusten Turistservices verksamhetsledare Maria Lundkvist gick en YH-utbildning eller KY-utbildning, Kvalificerad Yrkeshögskola, som det hette då. Efter hennes sista praktikperiod på programmet ”Turistentreprenör med internationell inriktning” fick hon jobb direkt. – Det var fantastiskt kul att få jobb så snabbt och jag märkte att de kunskaper jag fått genom utbildningen var efterfrågade. Det händer mycket inom besöksnäringen i Sverige och resten av världen och efterfrågan efter personer med rätt kompetens kommer bara att öka, berättar Maria. Före sin tjänst på Höga Kusten Destinationsutveckling var hon verksamhetschef för Höga Kusten Turism. – Besöksnäringen och Höga Kusten har alltid legat mig varmt om hjärtat och det är väldigt roligt och utvecklande att få vara med och bygga upp nya verksamheter.

Rätt paketering ger pengar till näringen

Som affärsutvecklare arbetar du med att driva och utveckla ett företag eller en organisation. I just den här utbildningen ligger fokus på besöksnäringen och destinationer och du kommer exempelvis att lära dig att utveckla och paketera tjänster mot befintliga och nya kundgrupper. – I Höga Kusten paketerar vi många olika typer av upplevelsepaket till främst researrangörer. Birka Cruises är ett gott exempel där vi genom genomtänkta och målgruppsanpassade paket lyckats få in stora pengar till många näringsidkare i vårt område. Utbildningen av den här sorten ligger helt rätt i tiden och jobbmöjligheterna är många, avslutar Maria Lundkvist.

Läs mer om utbildningen och ansök

För mer information:

Kontakta Anita Nässlander, utbildningsledare ”Affärsutvecklare Besöksnäring”, anita.nasslander@ya.se

Ämnen

Regioner