Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Aldrig förr har så många besökt Höga Kusten!

När Tillväxtverket i dagarna publicerar den officiella inkvarteringsstatistiken gläder sig besöksnäringen i Höga Kusten åt ännu ett rekord. Destinationen noterar totalt 347,887 gästnätter vilket är nytt all time high. Sommar-turismen ökar därmed för 9:e året i rad!

Även om signalerna från företagen runtom i destinationen har varit positiva redan från sommarens begynnelse, så var ändå fjolårets toppnotering på 334 997 gästnätter (tack vare bl.a. O-Ringen 2018) en rejäl utmaning att ens tangera. Därför är både glädjen och stoltheten extra stor när nu ett nytt rekord redovisas.

”Vi har haft på känn att det har varit en bra säsong runtom i hela destinationen och därför är det extra roligt att nu också få det bekräftat. Att vi ökar med 18% när övriga Sverige endast ökar med 5% visar på den starka attraktionskraft som Höga Kusten har.” säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

Fler besöker Höga Kusten redan tidigt på säsongen

En analys av den preliminära inkvarteringsstatistiken visar att gästnätterna på destinationens boendeanläggningar ökar kraftigt redan i juni månad. (+25,5%).

”För företagens lönsamhet är det viktigt att besökarna hittar till oss redan tidigt på säsongen. Ett ökat utbud tillsammans med en större medial genomslagskraft har ökat nyfikenheten på Höga Kusten och det är glädjande att vi ser resultat från det strategiska destinationsutvecklingsarbete som pågår både hos näringen och det offentliga.” fortsätter Mia Karlsson. ”Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla nya säsonger, såsom höst, möten och vinter!”

Totalt besöker nu fler turister Höga Kusten bara under sommarmånaderna juni, juli och augusti än under hela året 2010, då antalet gästnätter motsvarade 337 760.

Fler utländska besökare hittar till Höga Kusten

Glädjande är också att Höga Kusten fortsätter vara ett populärt resmål för utländska besökare där gästnätterna i år har ökat med 14,7%, tredubbelt jämfört med fjolårets ökning.

”Detta är ett tecken på att våra satsningar på att locka fler utländska besökare börjar ge frukt. Särskilt roligt är att den tyska marknaden har ökat med hela 24,4%. Vi befinner oss dock bara i början av en spännande resa och har fortfarande en stor outnyttjad potential som vi tillsammans med destinationens företagare vill ta vara på.” konstaterar Mia Karlsson.

Tillsammans möter vi fler besökare både fysiskt och digitalt

Höga Kustens gemensamma turistservice har under den gångna säsongen mött fler besökare både fysiskt och digitalt. Antalet platser i Höga Kusten som erbjuder turistisk information har ökat och numera finns det 45 InfoPoints i destinationen som kan hjälpa besökaren direkt på plats. Förutom att hjälpa besökaren på plats har Höga Kusten Turistservice i sommar även lanserat den personliga semesterplaneraren som hjälper besökaren inför sitt besök i Höga Kusten.

”Den personliga semesterplaneraren är precis som namnet säger personlig. Där vi på Höga Kusten Turistservice tar fram skräddarsydda reseguider utifrån våra besökares önskemål. Vi är idag en av få destinationer i Sverige som erbjuder denna tjänst och i och med att intresset bland våra besökare är stort fortsätter vi att utveckla konceptet inför nästa säsong.” berättar Maria Lundkvist, Verksamhetsledare på Höga Kusten Turistservice.

Gästnätter Höga Kusten 2018

Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping -     347,887 / +52,625 / +17,8 %

andelen utländska -    64,073 / +8,213 / +14,7 %

Källa: SCB/Tillväxtverket

Inkvarteringsstatistiken beskriver en del av turismen i Sverige och avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping.

Dagbesök, övernattningar i fritidshus, besök hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb som är viktiga delar av turismen ingår inte.

I jämförelsen mot ifjol ingår inte de kommersiella gästnätter vid O-Ringens tillfälliga camping som enligt nationell praxis ej redovisas i SCBs sammanställning av destinationens gästnätter. I fjolårets all time high 334.997 har dessa dock lagts till manuellt och omfattar 39.735 gästnätter.

För mer information:

Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 360 24 05

Maarja Edman, Analysansvarig Höga Kusten Destinationsutveckling, 070 320 87 00 

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.