Gå direkt till innehåll
All time high för Höga Kusten när juni månads gästnätter summeras

Pressmeddelande -

All time high för Höga Kusten när juni månads gästnätter summeras

Turismen i Höga kusten ser ut att gå mot ett rekord i antalet gästnätter efter att juni månad har summerats.

- Juni månad är en all time high månad vad gäller antalet gästnätter, hela 34 procent upp mot juni 2021 berättar Mia Karlsson, VD för Höga Kustens destionationsutveckling. 

Torbjörn Ullsten, ordförande för Höga Kusten Turism fortsätter: 

- Som entreprenör är det extra roligt att i jämförelsen med fjolårets juni, har det hamnat närmare 13 miljoner mer till Höga Kusten boendeanläggningar - och då vet vi att våra besökare konsumerar så mycket mer när de är på plats. 

Sommaren 2022 är inte på något sätt slut, men vissa summeringar har börjat att göras. Höga Kustens upplevelser fortsätter att locka rekordmånga besökare och våra internationella gäster vågar sig hit ( också det all time high gällande gästnätter för juni månad ) 

Naturen fortsätter glädjande att locka - trots att svenskarna nu tillåts resa fritt världen över efter att pandemirestriktionerna släppts.

- Första halvåret 2022, ligger vi hela 14 procent upp mot vårt rekordår 2019, och detta är helt i linje med vårt arbete med Strategi 2030, då vi har som mål att fördubbla den turistiska omsättningen, utan att göra avkall på hållbarhet, säger Mia Karlsson.

Aktiv ute med naturen som fond

Att vara aktiv ute i naturen fortsätter att locka, men i år har Höga Kusten besökarna också haft förmånen att vara på evenemang på bl a Skule Naturscen, som innan pandemin utsågs till "årets konsertplats 2019" ! Utbudet av aktiviteter blir fler och fler, stadsfesterna har avlöst varandra och Höga Kusten Turistservice har tipsat och servat besökarna dagligen.

- Så otroligt roligt att vi får välkomna så många, både svenska och utländska besökare till Höga Kusten, säger Maria Lundkvist, ansvarig för Turistservice på Höga Kusten Destinationsutveckling. I år har vi satsat på att knyta ihop Höga Kustens fina värdskap med gästskap, dvs att våra besökare hjälper till att också vara just bra gäster. Vi har tipsat om Höga Kusten-löftet. Det ska bli så spännande att sedan summera hur många som har skrivit under säger Maria.

Löftet är ett sätt att uppmärksamma turister och boende på att det är vi tillsammans som ska ta hand om vår natur så att det orörda och geniuna får fortsätta att vara just det. Det är också en av förklaringarna till att Höga Kusten vuxit som besöksmål, den överdådiga naturen och de genuint mänskliga mötena är förklaringar som nämns.

Hur detta är möjligt 

Höga Kusten har under de sista åren vuxit i populäritet som besöksmål, Kanske är det på grund av det äkta och geniuna som erbjuds ? 

Och allt med en fantastisk natur som fond! Det offentliga och de privata entreprenörerna går hand i hand, och nya upplevelser erbjuds. Fler glamping möjligheter, nya restauranger och cafeér med lokala smaker i fokus, kryssning/bussresegäster och en mer uttalad paketering av våra vandringsupplevelser.

- Höga Kustens vision är alltid en nivå till  - och det är så vi är! Vi entreprenörer i Höga Kusten strävar alltid att göra saker en nivå till  säger en stolt ordförande för Höga Kusten Turism Torbjörn Ullsten. När vi checkar runt, har många av oss företagare omsättningsökningar, både på boende, restaurang, aktivitetsföretag och detaljhandel - besöksnäringen är otroligt viktig för fortsatt utveckling i vårt område !

Ämnen


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Kontakter

Maria Lundkvist

Maria Lundkvist

Verksamhetsledare, Turistservice 070-767 00 67