Gå direkt till innehåll
Vinnarna i Årets Landsbyggare Höga Kusten 2019. Från vänster: Mats Löfroth, Ingrid Dahlgren, Julia Winberg, Karin Jansson, Malin Spjuth, representanter för föreningen Urkult, Elin & Mattias från Hernö Gin och Robin Hörnkvist. Bild: Mattias Forssell.
Vinnarna i Årets Landsbyggare Höga Kusten 2019. Från vänster: Mats Löfroth, Ingrid Dahlgren, Julia Winberg, Karin Jansson, Malin Spjuth, representanter för föreningen Urkult, Elin & Mattias från Hernö Gin och Robin Hörnkvist. Bild: Mattias Forssell.

Pressmeddelande -

Grattis alla vinnare av Årets Landsbyggare Höga Kusten!

Vinnarna i det prestigefyllda priset Årets Landsbyggare Höga Kusten utsågs igår under festliga former på Björkudden Hotell & konferens. Årets Landsbyggare är ett årligt pris för någon som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Höga Kusten och visat på en positiv bild av entreprenörsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis. Priset utses i fyra olika kategorier.

– Stämningen var på topp och det märks tydligt att det finns en oerhörd stolthet över det arbete som företagare, föreningar och andra eldsjälar lägger ner här i Höga Kusten, säger Eva Jilkén, projektledare på Leader Höga Kusten.

Ett 60-tal personer fanns på plats för att hylla landsbygdshjältarna och under kvällen bjöds det på middag med lokala smaker och finstämd sång av Malin Spjuth, Sing and songwriter från Näsåker.

…och vinnarna är:

Kategori: Årets Entreprenör

Tilldelas Mats Löfroth, Hotell Höga Kusten och Björkudden Hotell & Restaurang.

Motivering:
Mats har genom Hotell Höga Kusten länge varit en stark drivkraft och entreprenör som ständigt tänker nytt och utvecklar Höga Kusten som besöksmål. Mats är en föregångare inom Höga Kustens besöksnäring, vilket inte minst det nya förvärvet av Björkuddens Hotell & Restaurang visar. Verksamheten skapar sysselsättning i området och fungerar som en god förebild för andra entreprenörer. Mats arbetar också aktivt tillsammans med andra för att förädla och anpassa erbjudanden efter ett allt större turistflöde.

Kategori: Entreprenöriell Förening

Tilldelas Föreningen Urkult

Motivering:
I över 20 år har Föreningen Urkult verkat för världsförbättring och för att sätta Sollefteå och Höga Kustens inland på kartan. Förutom att årligen arrangera ett av Höga Kustens största evenemang har de har genom åren också skapat avknoppningar som inflyttning, företag, engagemang och marknadsföring för området och för miljö- och rättvisefrågor. Urkult jobbar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor på ett sätt som inspirerar andra, samtidigt som de bjuder in hela världen till Näsåker och Höga Kusten.

Kategori: Attityd

Tilldelas Jon Hillgren, Härnö Gin

Motivering:
Jon vågade ta steget och förverkliga sin dröm om att starta gin-destilleri i byn Dala utanför Härnösand. Härnö Gin har, förutom en arbetsplats med ungefär 10 anställda och stora produktions- och besökslokaler, bidragit till en attitydförändring och framtidstro i Höga Kusten. Jon visar att det genom hårt arbete, rätt attityd och rätt nätverk är fullt möjligt att starta och driva ett internationellt känt företag med bas på den svenska landsbygden. Genom sitt arbete lyfter Jon tydligt fördelarna och livskvalitén det innebär att bo och verka i Höga Kusten.

Kategori: Ung Landsbyggare:

Tilldelas: Robin Hörnkvist, Scenklart AB

Med inkluderande glädje och driv som smittar av sig, är Robin en ung entreprenör med många järn i elden. På gymnasiet arrangerade han första upplagan av Äldregalan, ett evenemang som sedan dess årligen fyller Fjällräven Center. Robin är en person som får människor att enas och som folk samlas kring, då inte endast ungdomar utan från alla ålderskategorier – kvinnor som män. Förutom sitt växande företag Scenklart AB, har Robin också ett starkt engagemang i hembygden inom bland annat GFG-Bygdsam, Världsklass och Ung Landsbygdsentreprenör.

Läs mer om finalisterna.

För mer information kontakta: Eva Jilkén, projektledare Leader Höga Kusten, 073 94 64 620.

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.