Gå direkt till innehåll
Höga Kusten på topp 3 bland platser svenskar helst vill besöka

Pressmeddelande -

Höga Kusten på topp 3 bland platser svenskar helst vill besöka

Var får besökarna det trevligaste bemötandet? Jo, i Höga Kusten, visar en ny gästundersökning som Research One genomfört på uppdrag av SNDMO (Swedish Network of Destination Management Organisations). Höga Kusten har också tagit sig in och landat på plats tre för städer/platser besökare helst vill resa till, endast Stockholm och Göteborg kommer före.

Undersökningen ”Resa i Sverige 2020” har genomförts efter en annorlunda sommar och syftar bland annat till att följa upp coronapandemins effekter på resandet i Sverige under 2020. Över 7 000 personer har deltagit i undersökningen och 38 olika städer/platser är med i studien.

Sommaren 2020 var sommaren då svenskarna semestrade på hemmaplan. Inte minst i Höga Kusten där rekordmånga semestrade i juli. Enligt undersökningen klarade sig fyra olika kategorier av besöksmål/destinationer sig bättre än andra.

  • Naturturismdestinationer.
  • Sol- och baddestinationer, främst vid kusten.
  • Mindre besöksmål på landsbygden.
  • Klassiska resmål som ligger högt upp i svenskarnas kollektiva medvetande.

– När reselättnaderna kom i mitten på juni anade vi att Höga Kustens erbjudande med stora ytor och storslagen natur skulle locka besökare. Alla vi som jobbar inom besöksnäringen har lagt och lägger mycket fokus på att Höga Kusten ska vara ett tryggt, säkert och välkomnande resmål, säger Maria Lundkvist, Verksamhetsledare för Höga Kusten Turistservice.

– Tillsammans med näringen har vi länge arbetat med ett gott värdskap. Därför är det extra glädjande att se att undersökningen visar att ett trevligt bemötande hamnar på första plats när det kommer till faktorer som påverkar vilken plats/stad man semestrar i. Bra utbud av sevärdheter och mat och dryck, hamnar på plats fyra respektive sex. Bra värdskap är med andra ord a och o för helhetsupplevelsen, fortsätter Maria.

Bästa bemötandet i Höga Kusten

Ett fint kvitto på att Höga Kusten Turistservice är duktiga på värdskap fick de ta emot förra veckan när de vann ”Bästa Värdskap inom Besöksservice 2020.” Ett nytt pris som delas ut av Visita och Besöksservicerådet.

Glädjande syns också destinationens goda värdskap i undersökningen och Höga Kusten toppar listan när det kommer till trevligast bemötande. Med betyg 4,3 av 5 möjliga ligger Höga Kusten klart över medelsnittet. Gällande atmosfären hamnar Höga Kusten på en hedrande andra plats efter Öland.

Näringen lägger ner tid och hjärta

– Fantastiskt bra betyg som vi alla kan vara stolta över. Näringen i Höga Kusten med restauranger, boenden och aktivitetsbolag lägger, speciellt i dessa tider, ner all sin tid och hjärta i verksamheterna och på att ge besökarna en positiv upplevelse. Det här visar att våra besökare ser och uppskattar det, säger Mikael Englund, Verksamhetsledare för Höga Kusten Turism.

Höga Kustens besökare vill återvända

Det mesta tyder på att svenskarna i huvudsak kommer att semestra i Sverige även sommaren 2021. På frågan vilken plats/stad man helst vill åka tillbaka till hamnar Höga Kusten på en andra plats med 4,4 av 5 möjliga.

– Fantastiskt kul! Nöjda besökare kommer tillbaka. Det här betyget visar att det ambassadörskap Högakustenborna ger våra besökare och det värdskap näringen och Höga Kusten Turistservice visar är uppskattat av våra besökare – och något utöver det vanliga. Tillsammans skapar vi en atmosfär som är väldigt viktig när svensken väljer resmål, avslutar Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

För mer information kontakta:

Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling, 070 360 24 05.

Maria Lundkvist, Verksamhetsledare Höga Kusten Turistservice, 070 - 767 00 67.

Mikael Englund, Verksamhetsledare, Höga Kusten Turism, 070-518 99 10.

Läs också:

Rekordmånga svenskar semestrade i Höga Kusten i juli

Höga Kusten Vinner första pris för den Personliga Semesterplaneraren

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Presskontakt

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05

Relaterat innehåll