Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skulebergets utveckling säkrad!

Glädjen var stor hos både det offentliga och privata när EU:s Strukturfondspartnerskap i Mellersta Norrland idag meddelade att Kramfors kommun får genom sin ansökan om 19 miljoner kronor till en fortsatt utveckling av Skuleberget. Målet är nu att Kramfors kommun tillsammans med lokala aktörer ska utveckla Skuleberget till Sveriges bästa friluftsdestination.

– Otroligt roliga nyheter som visar att Strukturfondspartnerskapet ser att besöksnäringen i Höga Kusten är viktig och har potential att växa ytterligare. Vi är idag en av Sveriges snabbast växande destinationer och den här typen av satsningar är avgörande för att vi ska kunna attrahera ännu fler besökare till hela Höga Kusten, säger en glad Mia Karlsson, VD på Höga Kusten Destinationsutveckling.

Nya upplevelser som stärker destinationen

Beskedet innebär att arbetet med en ny liftanläggning, downhill-bana och ställplatser kan börja. Om allt går enligt planerna är den nya infrastrukturen ett faktum våren 2022. 

Hela projektet omfattar 38,5 miljoner kronor och ägs av Kramfors kommun, som går in med tio miljoner kronor. Region Västernorrland meddelade i september att de bidrar med närmare sju miljoner kronor. Docksta bordtennisklubb, DBTK, går in med två miljoner kronor.  

– Vi är många som har varit delaktiga i denna process. Kramfors kommun, Regionen, Länsstyrelsen Västernorrland, Docksta BTK samt entreprenörer i Höga Kusten Turism - samverkan är ledordet till vi ska lyckas med ett projekt i det här slaget, förklarar Mia.

Skulebergets utveckling påverkar hela regionen

Sara Nylund, ordförande i regionala utvecklingsskottet och ledamot i Strukturfondspartnerskapet är glad att projektet prioriterades.

– Det här är ett stort kliv i rätt riktning mot ökad tillväxt i området. Skulebergets utveckling är inte bara viktig för Höga Kusten utan för besöksnäringen i hela regionen och den här typen av satsningar ger ringar på vattnet och kommer att gynna många aktörer i regionen. 

En satsning som ger spin off-effekter

Med en väl fungerande infrastruktur vid Skuleberget ökar besöksnäringens chanser att växa med fler entreprenörer som erbjuder olika aktiviteter och paketupplevelser. Näringslivet i närområdet och övriga Höga Kusten bedöms kunna öka den gemensamma omsättningen med cirka 20 miljoner kronor per år, vilket kan bidra till ungefär 20 direkta och indirekta arbetstillfällen.

– Från näringens sida är vi både glada och lättade över att Regionen och Strukturfondspartnerskapet ser områdets potential samt den drivkraft och engagemang som finns hos bland annat våra medlemsföretag. Den här satsningen kommer att öppna många möjligheter för fler som vill satsa på besöksnäringen i Höga Kusten och för dem som redan gör det, förklarar Höga Kusten Turisms Verksamhetsledare, Mikael Englund.

Ett ännu fylligare friluftsliv för oss som bor här

Mia Karlsson tror att det också är många Höga Kusten-bor som gläds åt beslutet. 

– Vi ser att det finns en stolthet över vår destination och den utveckling som sker. Att vi med Kramfors kommun i spetsen satsar på att bli Sveriges bästa friluftsdestination – alla årstider – tror och hoppas jag kommer att glädja många friluftsintresserade lokalbor.

För mer information:

Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling, 070-360 24 05.

Mikael Englund, Verksamhetsledare Höga Kusten Turism, 070-518 99 10.

Mer information om EU:s strukturfonder

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Presskontakt

Mia Karlsson

Mia Karlsson

Presskontakt VD Höga Kusten Destinationsutveckling 070 - 360 24 05

Relaterat innehåll