Pressmeddelande -
Skulebergets nya linbana – en glad nyhet för hela regionen
Nu blir det enklare för alla att ta sig upp till toppen av Skuleberget! Efter två år utan linbana invigs den nya anläggningen idag tisdag. Som en av världsarvets mest kända profiler aspirerar Skuleberget på att bli Sveriges bästa friluftsdestination, och en ny linbana är ett viktigt steg i den utvecklingen. Kan en satsning här, ovan världens högsta marina gräns, också ge ringar på vattnet i resten av regionen? Vi gav oss ut på en liten turné och frågade några av besöksnäringens entreprenörer i länet vad de tänker om Skulebergets nya linbana. Uttrycken har varierat lite, men responsen är tveklöst och unisont positiv.
Värdskap utan destinationsgränser
I Sundsvall träffar vi Anna Broman från Takvandring Sundsvall. Den som själv guidar besökare till högre höjder och nya perspektiv kan förstås uppskatta en satsning på ett berg med makalösa vyer. Att man också i Sundsvall applåderar en satsning i Höga Kusten är inget konstigt tycker Anna och förtydligar:
"Våra besökare tänker ju inte på vilken destination ett utflyktsmål ligger i. Och det gör inte vi i branschen heller." Hon får medhåll av Maria Åman på Söråkers Herrgård. Från den lummiga grönskan i herrgårdsparken beskriver hon glädjen i ett gott värdskap, när man nu kan ge gäster på väg norrut tips om ännu en besöksanledning. ”Tänk vilken fantastisk natur vi har överallt i Västernorrland” säger hon med oförfalskad entusiasm. ”Den mår vi alla gott av att få ta del av!”
Ringar på vattnet
Att en ny linbana på Skuleberget kommer locka fler besökare till Höga Kusten och ge anledning att stanna längre i området, det är destinationens boendeanläggningar övertygade om. Mats Löfroth på Hotell Höga Kusten, Björn Norman på Hotell Hallstaberget i Sollefteå och Nina Forslund på Elite Hotell i Örnsköldsvik är några av de röster vi fångar upp under vår turné. De talar samstämmigt om nya möjligheter att skapa fina gästerbjudanden och utflyktspaket, och att erbjuda ytterligare en nivå på upplevelsen av Höga Kusten, när Skuleberget nu görs mer tillgängligt. Att linbanan förväntas ge ringar på vattnet även för andra aktörer i området vittnar Torbjörn Ullsten på Mjälloms Tunnbröd om. ”Det är klart att besökarna som åker linbana också kommer att handla och äta i närheten” säger han. ”Det här blir toppen för oss i Ullånger också”. Jessica Sjögren på Hernö Gin utanför Härnösand är av samma uppfattning. Hon lyfter också tillgänglighetens betydelse för samverkan på och vid berget. ”Hernö Gin är en av FriluftsByns samarbetspartners för event i Skulebergets Toppstuga. Med linbanan får också den som inte kan eller vill vandra upp, nu en bättre möjlighet att delta i arrangemangen” säger Jessica. ”Det känns riktigt bra”.
Alla kommuner i Höga Kusten uppvaktade Kramfors kommun. På bilden från vänster: Kommunalråd Johan Andersson Sollefteå, Per Nylén Örnsköldsvik, Malin Svanholm Kramfors och Andreas Sjölander Härnösand.
Lokal energi och samverkan
Strax innan invigningen landar vi i Docksta där febril aktivitet pågår inför sommarsäsongen i stort och inför invigningen av linbanan mer specifikt. Energin på orten och samverkanskraften entreprenörerna emellan går inte att ta miste på. Fredric Wedin på Skulebergets Havscamping minns när känslan var en annan: ”En klump i magen. Så kändes det när vi fick besked om att den gamla linbanan hade gjort sitt och skulle stänga.” Han hade då precis investerat stort i sin anläggning intill berget, och kände oro för dess framtid utan linbanan. Två år senare är Fredric en av dem som hyllar det snabba agerandet och det fina resultatet: ”Välbehövligt för hela vår destination och så jäkla kul!” Att linbanan kommit på plats på så kort tid är imponerande, håller Jerry Engström på FriluftsByn med om, och vill liksom många andra rikta ett stort och varmt tack till dem som gjort det möjligt. ”Det här är inte bara bra för oss som bor och verkar i Höga Kusten, utan faktiskt för hela Sverige” betonar han.
”Det känns smått historiskt det som sker idag” sammanfattar Mia Karlsson på Höga Kusten Destinationsutveckling, som är på plats för invigningen. ”Tänk att den gamla linbanan var igång i 54 år! Nu räknar vi med att den nya som invigs idag kommer att glädja Höga Kustens och Skulebergets besökare i minst ett halvt sekel den med!
Hör rösterna om Skulebergets linbana här:
Jerry på FriluftsByn, Björn på Hotell Hallstaberget och Maria på Söråkers Herrgård.
Mer om Skulebergets nya linbana
Linbanan är en del i en större satsning på Skuleberget som stark friluftsdestination året om. I projektet ingår även andra utvecklingsaktiviteter, parkering och serviceanläggning.
Kramfors Kommun har varit motor i satsningen, som finansiellt möjliggjorts av medfinansiärer som DBTK (Docksta Bordtennisklubb), Region Västernorrland och EU:s strukturpartnerskap i mellersta Norrland. I processen från förstudie till färdigställande har Länsstyrelsen som del av styrgruppen och förvaltare av naturreservatet på berget tillsammans med andra markägare, samt Höga Kusten Destinationsutveckling och Höga Kusten Turism, varit högst delaktiga. Ett nära samarbete aktörer och entreprenörer emellan har varit avgörande för den milstolpe som invigningen av linbanan nu utgör.
Den nya fyrsitsiga linbanan förväntas ge en ökad omsättning på cirka 20 miljoner kronor per år och generera en mängd arbetstillfällen i området.
Korta fakta:
Längd: 1 073,63 meter
Höjdskillnad: 265,85 meter
Hastighet: 2,3 meter/sekund
Kapacitet: 1 205 personer/timme
Restid: 7 minuter 47 sekunder
Antal korgar: 79 (maxkapacitet 118)
Antal master: 11
För mer info: Mia Karlsson, 070–360 24 05, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Tiotusen år av landhöjning
Tiotusen år av nya utsikter
Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.
Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.
Välkommen till Höga Kusten!
Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.