Gå direkt till innehåll
Installation och driftsättning av batterilager och snabbladdare vid vårdcentralen i Junsele.
Installation och driftsättning av batterilager och snabbladdare vid vårdcentralen i Junsele.

Pressmeddelande -

Snabbladda elbilen i Höga Kustens inre delar i sommar

I sommar är det möjligt att snabbladda sin elbil i Junsele. Den 11 juli kl. 16 invigs en av marknadens modernaste batterilager under ett event i Forumparken i Junsele.  – Det här är ett steg i rätt riktning för att ge besökare möjlighet att bekanta sig med Höga Kustens inre delar. Med de spännande och stora satsningar som är på gång i olika delar av Sollefteå kommun känns det helt rätt att vi är med och utvecklar elbilsladdningen under sommaren, säger Mia Karlsson, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling.

    Den temporära utplacering av ett mobilt batterilager kommer att täcka den ”vita fläck” för snabbladdning av elbilar som finns i västra delen av Sollefteå kommun. Till hösten kommer permanenta snabbladdare att finnas i Junsele, men fram till dess blir lösningen två tillfälliga snabbladdare på 40kW i Junsele som gör det möjligt för elbilsägare att upptäcka de inre delarna av Höga Kusten. Laddstationen har även åtta laddplatser för destinationsladdning. Sedan någon dag tillbaka finns också fyra snabbladdare på 200kw på plats i Ramsele.

     Vi är mycket nöjda med den här lösningen för att kunna ladda bilen även i västra delen av Sollefteå kommun som en del av Höga Kusten-området. Det är viktigt för besöksnäringen att kunna ge den möjligheten, man ska kunna tanka el liksom andra drivmedel även i vårt område. En mycket bra satsning då vi värnar om miljön, säger Birgitta Häggkvist vice kommunalråd Sollefteå kommun.

    Hittills har besök till den västra delen av Höga Kusten för ägare av en elbil krävt noggrann planering. Laddarna i Junsele och Ramsele innebär att det blir lättare att besöka även andra besöksmål i exempelvis Edsele och Näsåker. 

    Roger Johansson, ägare av Kvarnå Trädgård och styrelsemedlem för Höga Kusten Destinationsutveckling, är också mycket nöjd med lösningen.

    – Det här knyter ihop oss tydligare som en del i Höga Kusten. Genom detta står vi redo att välkomna besökare oavsett vilket fordon de väljer för att ta sig hit, säger han.

    Möta besökarnas behov

    – Det sker en stor utbyggnad av laddinfrastrukturen i både Höga Kusten och Sverige just nu vilket är både positivt och helt avgörande om vi som destination ska kunna möta besökarnas behov och samtidigt ha en chans att nå våra hållbarhetsmål till år 2030. Att kunna placera en ”pop-up laddare” i Junsele denna sommar känns därför som helt rätt lösning på vår utvecklingsresa mot ett fullt fungerande ladd-utbud i hela Höga Kusten, avslutar Joel Libell på Höga Kusten Destinationsutveckling.

    Elbilsladdaren invigs kl.16 måndag den 11 juli med ett event i Forumparken i Junsele. Barnen kan köra små elbilar på inhägnad bana i samarbete med Föräldraföreningen i Junsele.

    Fakta om batterilagret med snabbladdaren:

    Laddaren är placerad vid Vårdcentralen i Junsele.

    Batterilagret med laddare hyrs av Vattenfall och har en total kapacitet på 675 kWh.
    Två bilar kan snabbladda samtidigt upp till 40 kW, samtidigt kan upp till åtta bilar destinationsladda med 11 kW AC.

    Laddningen startas och betalas med Vattenfall/InCharges app eller tagg.
    Kostnaden för laddning blir:
    Destinationsladdning AC 3kr/kWh
    Snabbladdning DC 5kr/kWh

    Laddstationen beräknas tas i drift den 1 juli och vara i drift i Junsele till slutet av september 2022.

    Satsningen är ett samarbete mellan Sollefteå kommun, DHK och BioFuel region.


    För mer information:

    Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling, mia@hkdest.se

    Birgitta Häggkvist, vice kommunalråd Sollefteå kommun, birgitta.haggkvist@solleftea.se 

    Joel Libell, Höga Kusten Destinationsutveckling, joel@hkdest.se

    Johan Lagrelius, BioFuel Region, johan.lagrelius@biofuelregion.se


    Ämnen

    Regioner


    Tiotusen år av landhöjning

    Tiotusen år av nya utsikter

    Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

    Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

    Välkommen till Höga Kusten!

    Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.