Gå direkt till innehåll
I augusti och september besöker det  tyska kryssningsrederiet Hapag Lloyd Härnösand och Höga Kusten vid tre tillfällen.
I augusti och september besöker det tyska kryssningsrederiet Hapag Lloyd Härnösand och Höga Kusten vid tre tillfällen.

Pressmeddelande -

Tyskt kryssningsfartyg tar hamn i Höga Kusten

Det tyska kryssningsrederiet Hapag Lloyd har bokat in tre kryssningar till Härnösand i augusti och september. Fartygen går året runt till jordens alla hörn, bland annat Antarktis, och nu är alltså även Höga Kusten med på listan.

− Långsiktigt är den här typen av internationella kryssningsrederier väldigt intressanta för oss. Vårt mål är att Härnösand och Höga Kusten ska vara en av deras standarddestinationer i Östersjön, säger Sofia Juniwik, näringslivsutvecklare för kryssningstrafik på Härnösands kommun.

Det tyska rederiet kör med betydligt mindre fartyg än de vi varit vana vid hittills. Fartyget är 128 meter långt och rymmer maximalt 250 passagerare. Nu i pandemitider är antalet dessutom begränsat till 175.

− Hapag Lloyd var egentligen på väg hit redan i vintras. De hade planer på fyra turer i december, januari och februari, men de ställdes tyvärr in på grund av pandemin, säger Sofia Juniwik.

Passagerarna kommer först att få en heldag ombord när fartyget åker runt i Höga Kustens skärgård och gör strandhugg med mindre båtar. Sent på kvällen lägger fartyget till i Härnösand och dagen efter åker de flesta på bokade utflykter innan det är dags att lämna kajen på kvällen.

− På den här typen av kryssningar är det fler bokade utflykter så det kommer inte att märkas lika tydligt på stan som vid andra kryssningar. Det är ju också betydligt färre passagerare, säger Sofia Juniwik.

Å andra sidan kommer Hapag Lloyd vid ett av tillfällena, den 30 augusti, att ligga i Härnösand samtidigt som Viking Line. Totalt blir det nio kryssningsbesök i augusti och september, fördelat på tre vardera för Hapag Lloyd, Viking Line och Silja Line.

− Det här visar att Höga Kusten är en allt mer attraktiv destination och att vårt fina samarbete mellan Höga Kusten-kommunerna och våra företag inom besöksnäringen ger resultat. Vi vet också att tyskarna gillar oss och verkligen vill uppleva vår natur och de äventyr vi kan erbjuda. Det här är precis rätt typ av målgrupp att jobba vidare med och utveckla, säger Mia Karlsson, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Kryssningshösten i Härnösand och Höga Kusten

12 aug – Silja Line

14-15 aug – Hapag Lloyd

19 aug – Silja Line

23 aug – Viking Line

26 aug – Silja Line

29-30 aug – Hapag Lloyd

30 aug – Viking Line

6 sep – Viking Line

23-24 sep – Hapag Lloyd

För mer information:

Sofia Juniwik, 070-300 32 76, Näringslivsutvecklare, besöksnäring och evenemang, Härnösands kommun.

Mia Karlsson, 070–360 24 05, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Relaterat innehåll