Gå direkt till innehåll
MV Artania är på väg upp mot Örnsköldsviks hamn, Höga Kusten
MV Artania är på väg upp mot Örnsköldsviks hamn, Höga Kusten

Pressmeddelande -

Välkommen MV Artania till Örnsköldsvik, Höga Kusten!

Örnsköldsvik välkomnar det tyska kryssningsfartyget MV Artania till Höga Kusten söndag den 25 juli. Två veckor tog det för resan att bli utsåld efter att Sverige hamnat på Tysklands ”gröna lista”. 

– Vi vet att den tyska marknaden gillar det vi har att erbjuda och verkligen vill uppleva vår natur - med världsarvet som unique selling point, säger Mia Karlsson, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Tryggt och säkert

Efter en lång tid av väntan har nu Tyskland givit klartecken för resor till och från Sverige med anhalt i Höga Kusten. Kryssningsfartyget MV Artania är coronaanpassad och ett krav för de ca tusen passagerare som reser till Höga Kusten är att inneha giltigt vaccinationsintyg. Endast passagerare med förbokade utflykter kliver i hamn.

− Vi vill erbjuda passagerarna en trygg och säker vistelse i Höga Kusten med hänsyn till boende och andra besökare som redan befinner sig i destinationen. Därför kommer endast passagerare som har bokat någon av de utflykter vi erbjuder att gå i land. Det blir en liten smakbit av Höga Kusten denna gång för dessa 400 nyfikna, berättar Mikael Englund, vd på Höga Kusten Turism.

Utflykter i land

Utflykterna som erbjuds är en stadsrundtur med innehållande bl a  Varsvberget och Själevads kyrka. För de friluftsintresserade erbjuds en vandring på Åsberget med guide och vill man uppleva världsrekordet i landhöjningen går utflyktsbussar till Skuleberget.

Här går kryssningsfartyget i hamn

Det 231 meter långa fartyget går i hamn vid Örnsköldsviks stad och kommer att ligga ankrat ute i vattnet. Tenderbåtar kommer att slussa passagerarna från fartyget till hamnen där utflyktsbussar väntar. Karin Erlandsson, tillförordnad chef på Öviks Hamn och Logistik är glad över att få välkomna MV Artania som färdas under Bahamisk flagg.

− Det har varit otroligt kort om tid, men är stolt över vår organisation som bara på några veckor öppnar upp Örnsköldsvik och Höga Kusten för dessa tyska besökare. Vår fantastiska skärgård och vårt värdskap tror vi är anledningen till att de väljer ett stopp här.

Fler internationella kryssningar till Höga Kusten

MV Artania blir första kryssningsfartyget med internationella besökare denna säsong som ankommer till Höga Kusten. Därefter välkomnas det tyska kryssningsrederiet Hapag Lloyd till Härnösands hamn, vid tre tillfällen.

− Det här visar att Höga Kusten är en allt mer attraktiv destination och att vårt fina samarbete mellan Höga Kusten-kommunerna och våra företag inom besöksnäringen ger resultat, och gör oss snabbfotade, avslutar Mia Karlsson.

Ämnen

Regioner


Tiotusen år av landhöjning

Tiotusen år av nya utsikter

Söker du naturupplevelser på riktigt hög nivå? Då är vårt vackra världsarv Höga Kusten ett måste. Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter varje istid.

Hos oss slår du läger med människor från hela världen. Du väljer själv om du andas in naturen, dofterna och kulturen långsamt eller höjer pulsen i en spännande aktivitet. Oavsett vilket, törs vi lova att du tappar andan av den storslagna utsikten.

Välkommen till Höga Kusten!

Höga Kusten Destinationsutveckling är ett kommunalt bolag som bildades våren 2014, som har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten. Totalt är vi fyra kommuner som tillsammans jobbar för framtidens Höga Kusten - Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Relaterat innehåll